Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

Fontcoberta


Comarques Gironines


Comarques de Girona, Pla de l'Estany, Girona

INICI


Pla de l'Estany


Àlbum de fotos de Fontcoberta


Fontcoberta


Ajuntament i església de Sant Feliu


Can Pujol


Alzina Reclamadora


Vilavenut


Mare de Déu de la FontÀlbum de fotos de Fontcoberta


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Fonte Coperta. Deriva de Font i Coberta. Sembla que procedeix de la font principal del poble (Can Pujol), que està coberta.
Apareix al s. XII com a Fonte Coperta. En la documentació antiga Fontecuberta (S. X), grafia aglutinada de font coberta 'font proveïda de sostre o cobert'.

Gentilici

Fontcobertí, fontcobertina.

Canvis de nom

Fontcuberta  Ò  Fontcoberta     (16/7/1980)

Dites

A Fontcoberta, tots tenen la gorja oberta.


Data de visita:            9 d'agost de 2021


Limita a l'Oest amb Banyoles i Porqueres, al Nord amb Esponellà i Vilademuls, a l'Est amb Vilademuls i al Sud amb Banyoles i Cornellà de Terri.


A Fontcoberta hi trobem les poblacions de  Fontcoberta i Vilavenut, els veïnats de la Farrés, Figueroles, el Deri i el Fares, el barri de Melianta i la caseria d'Espasens.Lentorn físic

El poble de Fontcoberta és situat a la dreta de la riera de la Farga, a l'interfluvi amb la riera de Garrumbert.

Fontcoberta té un clima mediterrani litoral. La variabilitat i els valors extrems en són les seves característiques. El municipi de Fontcoberta es troba al llindar de la Catalunya humida. La tardor i la primavera són les estacions més plujoses i l'estiu és la més seca. La mitjana anual de temperatures és de 15,6º.


Història, cultura, economía

No es pot precisar documentalment la data del primer nucli habitat a Fontcoberta, però per les troballes que s'han fet en el transcurs dels anys podem afirmar que en aquest terme ja hi havia implantació humana en èpoques prehistòriques.

L'any 917 que es consagra la primera església coneguda de Fontcoberta, dedicada a St. Feliu i a St. Pere. Ja es coneix l'existència dels primers masos: La Farrès, Nierga, Figueroles i Freixenet, citats en aquest mateix any. Cent anys més tard es citen els masos Estarriola, Salvatella al 1092, La Riba al 1096 i Puig al 1121.

Una de les primeres calamitats que va patir Fontcoberta és la ràtzia devastadora de les hordes hongareses que direm en primera aproximació que va ser abans de 957.

En el s. XII que es torna a bastir l'església de Fontcoberta, molt reformada posteriorment, però que encara conserva l'aspecte de la construcció original.

L'església parroquial de Vilavenut es va construir a partir del s. XIII. És també una fundació del s. XIII, l'ermita de la Mare de Déu de la Font. Santa Caterina d'Espasens es va construir entre els segles XII i XIII.

Entre el segles XIV i XV, hi ha un seguit de calamitats com el "mal primer any", el 1333, en que va morir molta gent de fam, sobretot la pesta que comença el 1348 i es va reproduint cíclicament fins al 1497, una invasió de llagostes l'any 1358 i diversos terratrèmols entre 1373 i 1428.

Tot això en un moment en que els senyors feudals, l'abat de Banyoles corresponent, explotaven brutalment els seus súbdits aplicant els dits "mals usos" per explotar-los. Això va provocar les guerres de les remences que van durar fins el 1486.

És ja en el segle XV en que la majoria del pagesos es poden redimir del Senyor Feudal i establir-se com a propietaris.


En l'àmbit de l'agricultura, els principals conreus són el blat, l'ordi, l'alfals, el farratge i el gira-sol. La ramaderia es basa en la cria de bestiar porcí i d'aviram, al marge de diverses explotacions bovines i ovines.

Destaca el polígon industrial de Melianta, una urbanització formada cap a finals dels anys seixanta i que als anys vuitanta va tenir una crescuda forta, fet que la va convertir en el nucli urbà més important del municipi. Actualment, concentra la major part de les infraestructures públiques, amb l'excepció de l'Ajuntament, que encara es troba al poble de Fontcoberta.


Personatges il·lustres

Mossèn Salvador Pagès. Rector de Vilavenut. Iniciador del pessebre vivent de Vilavenut.


Comentaris i dites

L'Estanyol de l'Espolla està comunicat subterràniament amb l'estany de Banyoles i només té aigua quan aquest darrer està molt ple, com a molt un parell de cops l'any, l'aigua entra mitjançant uns brolladors naturals i el desaigua de l'estanyol es produeix amb un salt d'aigua el que fa que els peixos i altres depredadors no puguin entrar a l'estany i, en tot cas, moren a les temporades de sequera. Això fa que la fauna sigui molt poc comuna, destaquen uns petits crustacis anomenats triops.


Vivències, curiositats i llegendes

A l'antiga escola de Fontcoberta vàrem celebrar la castanyada 2012 amb tota la família, el lloc es gran i segur per a la canalla.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

La Festa Major de Sant Feliu de Fontcoberta se celebra el cap de setmana més proper a l'1 d'agost.

La Festa Major de Vilavenut (La Fangosa) en honor a la Santa Espina, se celebra el divendres, el dissabte i el diumenge de la Pasqua de Pentacosta.

El Roser és la Festa Petita de Fontcoberta. Té lloc el tercer diumenge de maig.

La Festa Petita de Vilavenut se celebra el diumenge més proper al 29 de novembre, festivitat de Sant Sadurní.

Pel 12 d'octubre té lloc la Festa de Sant Galderic que és patró dels pagesos catalans i occitans.

L'Aplec de la Mare de Déu de la Font, que té lloc als voltants d'aquesta emblemàtica ermita, se celebra l'últim diumenge de març.

La Festa del Cargol, l'últim diumenge d'abril.

Representació del Pessebre Vivent, per Nadal. A Fontcoberta i a Vilavenut.


Entorn, que veure, què fer?

El poble de Fontcoberta, l'església de Sant Feliu i el campanar.

Poble de Vilavenut i església de Sant Sadurní.

Ermita de la Mare de Déu de la Font a La Farrès.

La platja d'Espolla (Estanyol d'Espolla).

Ermita d'Espasens

Museu de la Història  i Centre d'Interpretació de Can Jan de la Farrès.

Les Alzines Reclamadores de Fontcoberta,


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa punts d'interès; Que veure a Fontcoberta; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google (.kmz).


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes...” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://www.fontcoberta.cat/; https://www.catalunya.com/; https://www.enciclopedia.cat/; https://turisme.plaestany.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; https://municat.gencat.cat/; http://www.idescat.cat/; https://www.ine.es/; https://pccd.dites.cat/; http://www.deulofeu.org/; https://ca.wikipedia.org/; i altres webs i blogs dus públic.

Data visita: 09/08/2021    Data publicació: 22/10/2023