Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

Serinyà


Comarques Gironines


Comarques de Girona, Pla de l'Estany, Girona


INICI


Pla de l'Estany


Àlbum de fotos de Serinyà


Serinyà


Can Carreres


Rentador


Can Beia i Ca la Lola


Església de Sant Andreu


Àlbum de fotos de Serinyà


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga Siriniano (S. X), derivat de l’antropònim llatí SERENIUS, Serós.
Serenius, Siriniano.

Gentilici

Serinyanenc, serinyanenca.

Canvis de nom

Seriñá  ==>  Serinyà  (6/11/1981).

Malnom

Guixaires, manjaburros.

Dites

A Serinyà, guixaires.

Lledó i Serinyà, terra de burros.


Data de visita:            9 d'agost de 2021


Limita al Nord amb Sant Ferriol i Maià de Montcal, a l'Est amb Esponellà, al Sud amb Porqueres i a l'Oest amb Sant Miquel de Campmajor.


Hi trobem les següents entitats de població: El poble de Serinyà, els veïnats de Casals, Bosquerós, Baió, La Cellera d'Amont i Maixella i les urbanitzacions de la Costa d'en Solanes, el Mas Carreres i el Reclau.


Lentorn físic

El terme de Serinyà està situat al nord de la comarca del Pla de l'Estany, just al límit amb la comarca de la Garrotxa, a la vall baixa del riu Ser i la seva confluència amb el Fluvià. En aquest lloc hi ha la resclosa de Serinyà i una central elèctrica en explotació des de 1935.

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, amb hiverns moderadament freds i estius força càlids. Els estius són secs, mentre que la tardor i la primavera són plujoses.


Història, cultura, economía

El terme està habitat des de temps immemorials, com demostren els nombrosos jaciments prehistòrics trobats. L'indret del Reclau concentra vestigis del paleolític, el neolític i l'edat dels metalls; la bora gran d'en Carreres va ser un dels primers jaciments paleolítics de Catalunya, i a la Margenera hi ha restes de comunitats neolítiques i de l'edat del bronze.

El castell de Teià, situat sobre un turó al sud-est de Serinyà, on actualment hi ha Can Parella, apareix documentat per primera vegada l'any 957. La fortificació va participar en la revolta de magnats contra el comte Guifré II de Besalú, que va ser vençut i mort. Els germans del comte, Sunifred i Miró Bonfill de Cerdanya, van organitzar la venjança i derrotaren els revoltats.

El 979, Miró Bonfill, comte de Besalú i Cerdanya i bisbe de Girona, va donar el castell de Teià i el lloc de Serinyà al monestir de Sant Esteve de Banyoles, que va conservar la possessió fins a la fi de l'antic règim.

L'església parroquial de Sant Andreu, esmentada el 1182 en l'acta de consagració de l'església de Porqueres.

Els habitants de Serinyà, com a súbdits de l'abat de Banyoles, eren exempts de pagar tributs al sobirà, privilegi que fou reconegut el 1297 per Jaume II. L'any 1341 el rei Pere d'Aragó dictà unes disposicions perquè els seus oficials de Girona i Besalú s'abstinguessin d'emprendre qualsevol acció de caràcter civil o criminal que anés en perjudici dels vassalls del monestir.


A part del sector turístic i de serveis, l'agricultura té importància: cereals, farratge, blat de moro, hortalisses i patates. L'economia es completa amb la cria de bestiar porcí, oví, boví i l'aviram.


Personatges il·lustres

Josep Maria Corominas Planellas. (Llançà, 1906 - Serinyà, 8 de juliol de 1984) fou metge i Arqueòleg.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa major en homenatge al patró del poble, St. Andreu, que se celebra el cap de setmana del 30 de Novembre.

La Festa del Roser se celebra el segon diumenge de maig i ret homenatge a la vellesa, aquesta festa del roser és de les més antigues de tota Catalunya amb més de cent anys d'història.

Aplec de Sant Galderic antic patró dels pagesos, el 12 d'octubre té lloc aquest aplec, en la confluència dels termes d'Esponellà, Fontcoberta, Porqueres i Serinyà.

Aplec de Sant Miquel Sesvinyes, el diumenge més proper al 29 de setembre.


Entorn, que veure, què fer?

Parc de les Coves Prehistòriques.

Església parroquial de Sant Andreu

Ermita de Sant Miquel Sesvinyes

Masos de can Parella (on hi hagué el castell de Taià), ca n'Illa, ca n'Aulina, cal Ferrer de les Torres, can Malloles i ca n'Arboçar fora del nucli de població, i can Carreres situat al mig del poble.

Rutes a peu i en bicicleta.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa punts d'interès; Que veure a Serinyà; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google (.kmz).Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes...” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://www.serinya.cat/; http://www.elcami.cat/; https://turisme.plaestany.cat/; http://www.guiabanyoles.com/; http://www.idescat.cat/; https://www.parlament.cat/; https://municat.gencat.cat/; https://www.icgc.cat/; https://pccd.dites.cat/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; http://patmapa.gencat.cat/; http://patrimonifestiu.cultura.gencat.cat/; https://www.catalunya.com/; https://www.enciclopedia.cat/; http://www.elpuntavui.cat/; http://www.municat.gencat.cat/http://ca.wikipedia.org;  i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data visita: 09/08/2021    Data publicació:14/01/2024