Ajust pàgina

Campelles


Comarques Gironines Pirineus


Ripollès, Comarques de Girona

INICI


Anar al Ripollès


Totes les fotografies de Campelles Google+ / Flickr


Campelles


Ajuntament


Església de Sant Martí de Campelles


Plaça Vella i safareig


El Baell: Capella de Sant Bartomeu


Balneari de Montagut


Totes les fotografies de Campelles Google+ / Flickr



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga Campilias (s. X).

Gentilici

Campellenc, campellenca.

Canvis de nom

Campellas    Campelles (11/02/1983)

Subcomarca

Vall de Ribes


Data de visita:                      25 de juliol de 2017


Campelles limita al Nord i a lEst amb Ribes de Freser, al Sud amb Campdevànol i Gombrèn i a lOest amb Planoles.

El municipi de Campelles està format per el Baell i Campelles.


Lentorn físic

El terme municipal de Campelles es localitza a la zona del Pre-Pirineu, en una comarca amb clima euro-siberià a la seva meitat sud i boreoalpí a les cotes més elevades. Com que Campelles es localitza al centre de la Vall de Ribes, làmbit biogeogràfic al que correspon és leuro-siberià.

Els hiverns són freds i els estius frescos. Tot i això, cal tenir en compte que el municipi es troba encaixat a la Vall de Ribes, que presenta unes característiques pròpies diferenciades de la resta de la comarca.

Les pluges del terme municipal es concentren a la primavera, entre abril i maig amb 120 mm de mitjana, i a finals destiu. Lèpoca seca és molt curta i es produeix durant lhivern, principalment durant els mesos de gener a febrer, assolint valors molt inferiors.


Història, cultura, economia

El poble de Campelles al sector occidental del terme, es troba en uns extensos replans a la solana de la serra de la Llacuna, divisòria daigües del torrent de Prat de Jou amb el Rigard.

El lloc ja és esmentat el 918 en un vell document de larxiu comtal, en el qual apareix el lloc dit Engelats (Engelados), en els termes de la vila rural de Campelles (Campilias), a la Vall Pedrera i dintre del comtat de Cerdanya; quatre anys més tard, labadessa de Sant Joan, Emma, comprà un mas dins el terme de Campellicis. El topònim surt esmentat de nou al llarg dels segles XI i XII, amb les formes de Campillas i Campeyles. La seva església de Sant Martí fou cedida el 1035 pel comte Guifré de Cerdanya al seu fill Guillem, juntament amb la de Santa Maria de Ribes. Diu el testament del comte Guifré que ningú no podrà construir-hi cap castell sense el consentiment dels comtes de Cerdanya.

Campelles era un poble eminentment rural que modernament sha envoltat de cases de segona residència. El poble és centrat per lesglésia parroquial de Sant Martí, edificada al final del segle XVIII sobre el solar de lantiga, gràcies als beneficis obtinguts de lexplotació del bosc. Lantiga església ja surt esmentada el 1035 quan el comte Guifré de Cerdanya la cedeix al seu fill.


Campelles és un municipi dedicat gairebé exclusivament a lactivitat ramadera, ja que lagricultura, sobretot durant la darrera dècada del segle XX, ha tingut una incidència mínima. El bestiar boví, és el subsector dominant. Hom també pot trobar bestiar equí i oví. També hi ha ruscs per a la producció de mel.

Darrerament sintenta potenciar les activitats industrials a la zona mitjançant la posada en funcionament dun polígon industrial al lloc on hi havia la Colònia Fàbregues. Aquesta colònia tenia el seu origen en una fàbrica tèxtil que va desmantellar-se a causa dun incendi. Aleshores, en variar el traçat de la carretera N-152, es van aterrar les cases de la colònia. També hi ha una indústria alimentària i una indústria de plàstics.

Tant en la indústria com en el comerç i els serveis, Campelles és un poble força dependent de Ribes, ja que la migradesa de la població del terme fa que hi manquin molts comerços i serveis essencials. Tanmateix, el municipi disposa de diversos establiments dallotjament, entre els quals es pot esmentar un balneari.


Fills il·lustres i adoptius


Comentaris


Gastronomia


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Fira de bolets.

Festa major pel diumenge de la Segona Pasqua (Pasqua de Pentecostes).

Festa major petita per sant Martí, l11 de novembre.

Festa Major del Baell per Sant Bartomeu, el 24 i el 25 dagost.


Entorn, que veure, què fer

Les coves de Ribes.

Església de Sant Martí de Campelles

Balneari Montagut

Rellotge del campanar

Escola pública

Refugi de Pla de Prats

Refugi de la Covil


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a Campelles.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google (.kmz)


Mapa interactiu



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com. Al bloc http://www.municipiscatalans.com/bloc. A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans o a Twitter: https://twitter.com/municatalans

Informació extreta de http://webspobles2.ddgi.cat/campelles/; http://www.enciclopedia.cat/;

; http://www.elripolles.com/; http://www.dadescat.info/; http://encos.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 25/07/2017 Data de publicació: 29/10/2017 Data de revisió: 26/06/2020