Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Algerri


PONENT, TERRES DE LLEIDA


Comarques de Ponent, Noguera, Lleida

INICI

Anar a la Noguera


Totes les fotografíes Àlbum de fotografies


Algerri


Església


Part frontal de l-Esglçesia


Creu de terme ja dins del poble


Trullets


Totes les fotografíes Àlbum de fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Ja apareix com a Algerri (s. XI). D'origen incert, potser preromà o be del basc Agirre que vol dir "indret obert", "lloc ventós"

Gentilici

Algerrià, algerriana

Subcomarca

Els Aspres de la Noguera o Noguera estricta; Alta Noguera (part de Algerri)

Malnom

Mata-rucs


Data de visita:            24/11/2013


Limita al Nord amb Ivars de Noguera i Os de Balaguer, a l'Est  amb Castelló de Farfanya, al Sud amb Albesa, i a l'Oest amb Alfarràs i amb Almenar.

Entitats de població: Algerri i La Figuera.


Història, cultura, economia

Habitat pels sarraïns que hi construïren un castell que fou donat en alou el 1105 per Pedro Ansúrez, tutor del comte Ermengol VI d'Urgell, al comte de Barcelona Berenguer III abans de ser conquerit als musulmans entre els anys 1115 i 1116. El 1541 fou concedit el títol de Baró d'Algerri a Joan de Camallonga, senyor del castell i alhora secretari de l'emperador Carlos V. Poc després, però, la Senyoria d'Algerri fou adquirida per l'abat de Poblet fins a la desamortització.

A la segona meitat del segle XVI el poble d'Algerri sofrí diverses epidèmies de pesta i el flagell de les bandositats. De l'agost a l'octubre del 1589 actuava per la Noguera i el Segrià una quadrilla de nyerros que s'havia refugiat al castell d'Algerri; era dirigida per Baltasar de Claramunt, fill del que havia estat veguer de Lleida, després destituït. Un altre era Nicolau Melgar d'Aguerri, d'origen aragonès. Ambdós pertanyien a la confraria de cavallers i gentilhomes de Lleida. El 1625, quan ja no hi havia lluites de bandositats, el municipi, que era constituït en règim de paeria, demanà un préstec a l'administració populetana. Durant la guerra dels Segadors, els planells propers a Algerri i els pobles veïns foren testimoni de les victòries del mariscal de La Mothe-Houdancourt contra les tropes de Felip IV de Castella, mentre que la població d'Algerri i els llocs propers foren destruïts i restaren gairebé despoblats. La guerra del Francès i les carlinades acabaren de consumar la ruïna del seu antic castell.

L'economia del poble es basa en la ramaderia i l'agricultura de secà, tot i que els terrenys del sud del poble han estat recentment transformats en zona de regadiu gràcies a l'aigua que hi arriba a través del canal Algerri-Balaguer.


Personatges il·lustres

Ramón Roca i Puig (Algerri, Noguera 1906 - Montserrat, Bages 2001) fou un papiròleg, hel·lenista i sacerdot català).

Francesc Xavier Fontova Santallucia (Algerri, 7/10/1097 - 9/10/1977) fundador de la Ciutat de los Muchachos Nazaret d'Alacant.

Pau Sabate Lliró (Algerri, 5/3/1884 - Barcelona, 7/7/1919), "El Tero" sindicalista.


Comentaris


Vivències, curiositats i llegendes


Fires i Festes

El quart cap de setmana dagost (Sant Bartomeu).

El primer cap de setmana de febrer (la Candelera i Sant Blai)

Fira del cereal i l'artesania, anualment al juliol.


Entorn, Que veure

Ermita de Sant Blai: Construcció cúbica amb un gran porxo.

Església de Santa Maria d'Algerri: Edifici d'origen gòtic modificat al segle XVIII.

La casa Escolà: Neoclàssica de 1764.

Els Trullets: Antigues construccions fetes de pedra per a la fermentació del raïm.

Les restes de la torre i de lesglésia romànica de Sant Josep de la Figuera (poble abandonat).

La Font de Baix. Entre el carrer barranc i el carrer de la font.

Restes del castell d'Algerri.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa dels trullets

Navegadors: GoogleMaps.kml, Sygic.itf, TomTom.ov2, CoPilot.trpPer contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.ccnoguera.cat/algerri/; http://ca.wikipedia.org;  http://www.enciclopedia.cat  i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 24/11/2013 Data de publicació: 15/01/2017 Data de revisió: 24/06/2020