Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Belianes


Àmbit de Ponent


Terres de Lleida, Urgell, Lleida

INICI


Anar a l'Urgell



Totes les fotografies


Belianes


Cal Roc


Plaça 11 de Setembre


Església de Sant Jaume


Carrer de Baix


Plaça de Barcelona


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Se suposa derivat de l’antropònim llatí Aemilianus , Bellius, Abellius o Abilius o del propietari de villa Aemiliana. Segons altres del també nom de persona àrab Abu-l-Ayan.
Apareix com a Biliana (s XI)

Gentilici

Belianenc, belianenca

Mal nom


Dites

A Sant Martí son les guapes, a Maldà ja no hi són tant; a Belianes són les lletges i a Preixana el remussall.


Data de visita:                  30 de Març de 2015


Limita al Nord amb els termes de Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell) i Bellpuig, a l’Est amb Sant Martí de Riucorb i per un punt amb Preixana, al Sud amb Maldà i al Sud-oest i a l’Oest amb Arbeca (Garrigues).


Història, cultura, economia

Les primeres notícies de Belianes són del 1401. Inicialment formà part de la jurisdicció dels Anglesola i fou donat a l’orde del Temple (hi ha l’escut dels templers en una de les claus de volta de l’església). Del Temple degué passar als hospitalers a l’inici del segle XIV, a l’extinció del primer d’aquests ordes, i fou integrada a la comanda hospitalera de Barbens. També hi tenia drets el paborde de Tarragona, que el 1365 era amo de 9 focs del terme. El 1381 Pere III el Cerimoniós vengué la jurisdicció de Belianes i de Castellsalvà a Jaume de Pallars amb carta de gràcia, però aquest domini durà poc temps ja que al principi del segle XV hi actuava el veguer de Montblanc, que s’enfrontà el 1430 amb el comanador de Barbens, que afirmava de posseir-ne la plena jurisdicció. Més tard hi hagué llargues disputes entre els comanadors i els pabordes de Tarragona sobre els respectius drets senyorials i se sap que ambdós senyors estaven en litigi el 1549, que durava encara el 1616. S'arribà a una concòrdia que reflecteix el capbreu de 1659. El paborde de Tarragona restà amo de la vila de dalt i el comanador de la vila de baix, cosa que a l’hora de xifrar-les corresponia a un terç per a la vila de dalt i dos terços per a la de baix. El comanador tenia en aquest temps tota la jurisdicció plena, l’alta i la baixa, civil i criminal.


La base econòmica del municipi són les activitats agràries. Els principals conreus són els cereals (sobretot l’ordi), l’ametller, l’olivera i la vinya, aquest darrer en recessió. Les terres de conreu es beneficien del regadiu amb aigua elevada del canal d’Urgell. Es conserva la font del Portal. L’oli que es produeix al terme pertany a la Denominació d’Origen Garrigues. La ramaderia comprèn especialment la cria de porcs d’engreix, l’avicultura, els conills i el bestiar boví. En el camp industrial, Belianes té algunes bòbiles que proporcionen materials de construcció a tota la comarca.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

23 d'abril: Sant Jordi

15 de maig: Festa de Sant Isidre

Últim diumenge de maig: Marxa ecològica i per la pau

25 de juliol (Sant Jaume): Festa major

Primer diumenge de desembre: Festa de l'oli de Belianes i Fira de l'oli de la Vall del Corb


Entorn, que veure, què fer

Ajuntament o casa de la vila: Edifici d'estil gòtic renaixentista del s. XVI. S'hi pot visitar l'ecomuseu, el museu de la roba, la biblioteca i la fonoteca.

L'Església de Sant Jaume Apòstol: Edifici gòtic amb un campanar del segle XVIII, construïda sobre una església romànica la portalada de la qual encara es conserva.

Cal Roc: Casa renaixentista.

Molí d'oli Maurici Massot: Molí d'oli del s. XVII, restaurat el 1998.

Plaça de l'11 de setembre: Dissenyada per Daniel Gelabert


Links dinterès i documentació adjunta

Què fer a Belianes, Mapa de punts d'interés.

Itineraris:

Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://belianes.ddl.net/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blocs daccés públic


Data de visita: 31/03/2015 Data de publicació: 31/05/2015 Data de revisió: 15/06/2020