Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Ossó de Sió


Àmbit de Ponent


Terres de Lleida, Urgell, Lleida

INICI


Anar a l'Urgell



Àlbum de fotografies


Ossó de sió


Ajuntament d'Ossó de Sió


Plaça Major


Castellnou d'Ossó


Montfalcó d'Ossó, Castell i Església de Sant Miquel


Àlbum de fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Segons versions prové de l'antropònim llatí "Ursus" i segons d'altres de l'àrab "al-auridum", "els abeuradors". Per la seva banda Sió prové de l'àrab "al-sujum", i vol dir "aigua corrent".

Gentilici

d'Ossó de Sió

Dites



Data de visita:                30 de Març de 2015

Limita a lOest amb el terme de Puigverd dAgramunt, al Sud amb el de Tàrrega, a lEst amb els Plans de Sió i Torrefeta (Segarra), i al Nord amb el dOliola (Noguera).

Comprèn els pobles d'Ossó de Sió, cap del municipi, i els agregats de Bellver d'Ossó, Castellnou i Montfalcó d'Agramunt.


Història, cultura, economia

El poble fou conquerit al segle XI pel comte Ermengol IV dUrgell. Lany 1040 ja sesmenta el castell dOssó, anomenat castellum de Urson. Després de la conquesta de lany 1070, el terme fou donat a la jurisdicció senyorial del bisbe dUrgell. Lany 1307 hi hagué una concòrdia entre Jaume II i el comte Ermengol dUrgell al qual li concedia lintegra jurisdicció dOssó. Es creu que aquesta jurisdicció durà fins al segle XV.

El poble va créixer al voltant del castell que estava construït dalt dun turó. El poble medieval es va formant en diferents fases.

La població ha estat tradicionalment escassa amb un màxim cap el 1860. Des daleshores ha anat decreixent progressivament.

Les activitats agràries constitueixen la base econòmica del municipi. A les terres llaurades predomina el secà i els conreus cerealícoles (ordi, blat, civada), els farratges (alfals), els ametllers i residualment alguna hectàrea de pomera i olivera. Quant a la ramaderia, destaca la cria de bestiar porcí i daviram. Alguns veïns treballen en les principals viles properes.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa major de la Mare de Déu del Remei, el segon cap de setmana doctubre.


Entorn, que veure, què fer

Creu de terme gòtica a la plaça Major d'Ossó de Sió.

Església parroquial de la Mare de Déu del Remei dorigen romànic.

Molí del Torres, Molí d'Ossó de Sió.

Església parroquial de Sant Pere a Bellver d'Ossó.

Creu de terme gòtica a Bellver d'Ossó, datada del 1517.

Restes del castell de Castellnou d'Ossó.


Links dinterès i documentació adjunta

Que fer a Ossó de Sió, Mapa de punts d'interès.

Punts dinterès: Google Earth, CoPilot, TomTom


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://ossosio.ddl.net/; http://www.urgell.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blogs daccés públic

Data de visita: 30/03/2015 Data de publicació: 10/05/2015 Data de revisió: 15/06/2020