Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Tàrrega


Àmbit de Ponent - Terres de Lleida


Comarques de Ponent, Urgell, Lleida

INICI

Tornar a l'Urgell




Totes les fotografies de Tàrrega: Àlbum 1; Album 2; Àlbum 3


Tàrrega


Hospital de Sant Antoni


Carrer Major


Casa Càrcer


L’adoberia del Molí de Codina


Font dels Amics de l’Arbre


Vista de Tàrrega des del Parc de Sant Eloi


Totes les fotografies de Tàrrega: Àlbum 1; Album 2; Àlbum 3



Localització i dades demogràfiques


Etimologia
En la documentació antiga Tarrega (s. XI), probablement és dorigen preromà ibèric.

Potser deriva de l'aràb "at-tàriga" (lloc dencreuament, cruïlla).

Gentilici

Targarí, targarina.

Canvis de nom

De Tárrega y Ofegans a Tárrega en el cens de 1857.

De Tárrega a Tàrrega (11/02/1983).

Agermanament

Blaye (La Gironda, França).

Malnom

Comediants, Llicsons (o lletsons). Nom satíric que es dóna als habitants de Tàrrega.


Refranys i dites

Agramunt comerciants i a Tàrrega comediants.


Data de visita:              30 i 31 de Març de 2015


Limita al Nord amb Ossó de Sió, a l'Est amb els municipis segarrencs dels Plans de Sió, Granyanella i Granyena de Segarra, al Sud amb Verdú i a l'Oest amb els termes de Vilagrassa, Anglesola, l'enclavament d'Aguilella (Barbens, Pla d'Urgell), Tornabous i Puigverd d'Agramunt.


El terme comprèn, a més de la ciutat de Tàrrega, cap de municipi i capital de la comarca de l'Urgell, els pobles del Talladell, Altet, la Figuerosa, Riudovelles, Conill, Claravalls i Santa Maria de Montmagastrell.


Lentorn físic

Tàrrega està situat a loest de Barcelona, a la plana de Lleida, i és la capital de la comarca de lUrgell. Es troba a la Catalunya central i ocupa la vall del riu dOndara a la confluència amb el Cercavins. La serra dAlmenara i laltiplà de la Segarra són els límits naturals del municipi.

El clima de Tàrrega és mediterrani continental, amb estius calorosos i hiverns freds, amb un gran contrast entre les temperatures diürnes i nocturnes. Les precipitacions són escasses a lestiu i a lhivern manté la humitat i un fred intens a causa de les boires pròpies de la plana dUrgell.


Història, cultura, economia

Els orígens de la Tàrrega actual es remunten a mitjans segle XI quan el Comte de Barcelona Ramon Berenguer I va conquerir el castell targarí. A partir daquell moment el creixement de lantiga vila serà progressiu. Situada en una cruïlla de camins estratègica, la Tàrrega medieval va desenvolupar un paper econòmic i territorial molt notable, malgrat la proximitat de poblacions com Agramunt, Balaguer o Cervera. La pròspera comunitat jueva, les fires i mercats, el gremi dorfebres i artesans, la vitalitat comercial, les confraries, la paeria, la seu del deganat, la capitalitat de la vegueria, els abundants privilegis arrencats dels comtes-reis, els usos i costums per al regularment de ladministració municipal donats per Jaume I, lany 1242, el privilegi de fer mercat el dilluns, atorgat per Joan II, el 1458; tot ens parla de la vitalitat i protagonisme de la Tàrrega medieval.

Però la crisi del segle XIV acabà amb aquesta etapa de prosperitat. Les pestes la despoblaran, la construcció de les muralles suposaren despeses importants. La societat es desorganitza i se sent insegura a causa de a violència feudal i el bandolerisme. Tot i la concessió de lemperador Carles I que lescut de Tàrrega portés làguila imperial (1520), del segle XV al XIX, Tàrrega fou una vila cada vegada més ruralitzada, encarcarada, controlada per les grans famílies i plena de pors. Les crisis eren contínues i diverses. Les més greus eren les guerres. Les de 1462-72, 1640-52, 1705-14, 1808-12, 1822-23 i les tres carlinades van fer un mal immens en la vila.

El segle XVIII fou un segle dexpansió i de grans projectes, orientats a través de la Societat Econòmica dAmics del país (1777). Però les permanents dificultats estructurals i lempitjorament de la conjuntura a partir de 1780 van impedir aquesta renovació. El 1672 va caure el campanar i va enderrocar la meitat de lantiga església romanico-gòtica.

La inauguració de la línia del ferrocarril Manresa-Tàrrega-Lleida (1860), lacabament del Canal dUrgell (1862), les obres de la muralla després de la rubinada de Santa Tecla (1874), la concessió del títol de ciutat per Alfons XII (1884), els inicis de construcció dun seguit dobres dinfraestructura bàsica (aigua, llum, telèfon, telègraf...) i el desenvolupament de les carreteres comarcals ens les últimes dècades del XIX i primeres del XX són uns clars exponents de les preocupacions per fomentar lexpansió de la novella ciutat.

El segle XX serà una continuació de la política a cops més accelerada, a cops més alentida, per convertir Tàrrega en una població digna del nom de ciutat. La fundació i instal·lació dinstitucions i empreses econòmiques i culturals com la Cambra de Comerç i Indústria (1905), la Caixa de Pensions (1910), lAssociació dels Amics de lArbre (1913), la Fàbrica J. Trepat (1914-15), lOrfeó Nova Tàrrega (1915), lAteneu (1919)... van anar configurant la vida social targarina. Nogensmenys, la construcció de les obres hidràuliques daprofitament del Noguera Pallaresa sanirà bastint, i consolidant la indústria i comerç locals. La Segona República i lautonomia catalana van afavorir la creació dunes infraestructures culturals i densenyament més modernes. També en aquesta etapa es van projectar una sèrie de plantejaments urbanístics i serveis que foren estroncats amb lesclat de la Guerra Civil.


L'activitat econòmica és actualment diversificada entre els diferents sectors. Els més importants són les indústries metal·lúrgiques, les d'olis i les de distribució comercial.

Algunes empreses conegudes a escala internacional tenen la seva seu a la ciutat, com Olis Borges Pont S.A o Ros Roca. La ubicació geogràfica de la ciutat amb les vies de comunicació que hi conflueixen han possibilitat que Tàrrega sigui un dels nuclis comercials de referència de la plana de Lleida.

Tàrrega com a capital de la comarca de l'Urgell i acull tota mena de serveis i iniciatives en els àmbits de l'ensenyament, el comerç,  la sanitat, la cultura i  l'esport


Personatges il·lustres

Tàrrega fou la ciutat natal dels poetes Alfonso Costafreda i Mossé Natan.

També Manuel de Pedrolo passà la seva infantesa i adolescència a la ciutat. Es considera que Pedrolo ambientà la seva obra més coneguda, el Mecanoscrit del segon origen, a la ciutat de Tàrrega, encara que a l'obra no hi apareguin referències explícites.

En l'àmbit de la pintura, hi ha el "Pintor Marsà" (Francesc Marsà i Figueras), a qui hom ha dedicat diversos homenatges, en Jaume Minguell i Miret i en Lluís Trepat i Padró.

Musicalment parlant podem trobar tres músics distingits: el conegut músic Mestre Güell (Josep Güell i Guillaumet), el compositor Ramon Carnicer i Batlle i el cantautor Xavier Ribalta. També són en gran part targarins, el grup La Terrasseta de Preixens.


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Firacoc. Aplec del Cóc i Mostra de Productes de Fleca. Mitjans de Maig.

Fira de la cervesa artesana. Començaments de juny.

Firatàrrega. Fira de Teatre al Carrer. Començaments de Setembre.

Fira del Caçador "Ciutat de Tàrrega". Finals de setembre.

Fira d'Artistes i Activitats Tradicionals. Començaments de desembre.

Mercat cada dilluns al centre de Tàrrega.


Entorn, que veure, què fer

Nucli antic.

Tossal de Sant Eloi, on hi ha ubicat un parc d'unes 20 d'hectàrees

Església romànica del segle XIII.

Museu Cal Trepat.

Parc de Sant Eloi, el turó, l'ermita i el Tossal de Sant Eloi.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts d'interés; Que fer a Tàrrega; Mapa del municipi; Punts d'interès "Tàrrega turística" de l'ajuntament.

Itineraris: TomTom (.ov2); Google (.kml); Google (.kmz).


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i “Origen dels noms geogràfics de Catalunya: pobles, rius, muntanyes...” de Manuel Bofarull i Terrades i dels webs http://www.tarrega.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; http://municat.gencat.cat/; http://www.idescat.cat/; https://www.ine.es/; http://www.apuntsdunnummulit.com/; https://pccd.dites.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blogs d’accés públic

Data de visita: 31/03/2015      Data de publicació: 06/03/2021