Ajust pàgina áéíóúàèìòùÁ

á Vilagrassa


Àmbit de Ponent


Terres de Lleida, Urgell, Lleida


INICI


Anar a l'Urgell



Totes les fotografies


Vilagrassa


Passos entre carrers


Plaça del Sitjar


Església de Santa Maria


Campanar inclinat de l'església de Santa Maria


Capella del Roser


Totes les fotografies



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
del llatí villa vila; de làrab clàssic [al-] guiràs[a] [dels] arbres.
Villa Crassa, el nom de la qual podria venir d´un antic propietari anomenat Crassus (segle XII).

Darrer canvi de nom

De "Vilagrasa" a "Vilagrassa" (11/02/1983)

Gentilici

Vilagrassenc, vilagrassenca.

Dites

A Vilagrassa a cops de cul van fer una bassa.


Data de visita:               30 de Març de 2015


Limita al Nord i a lEst amb el terme de Tàrrega, al Sud amb els de Verdú i Preixana i a lOest amb Bellpuig i Anglesola.

El terme comprèn la vila de Vilagrassa, cap de municipi, els antics termes de Montalbà i de Montperler, despoblats, i el conegut Mas dEstadella.


Història, cultura, economia

Lorigen de Vilagrassa es pot situar, probablement, en una vila romana del Baix Imperi: els carreus de pedra fets servir per aixecar el campanar i uns fragments de mosaic ( Segle IV o V ) avui al Museu Arqueològic de Barcelona, són les restes que donen testimoni daquest primitiu nucli de poblament.

Lany 1059 el poble era una vila closa. Posteriorment, lany 1185 Alfons I el Cast li concedí la carta de població, segons el criteri denfortir les viles situades al camí reial del Principat dAragó.

Més tard, lany 1264 Jaume I concedí a Vilagrassa el privilegi de tenir una escrivania. El 1281 Pere II confirmava la creació duna fira anual i  el permís per fer mercat setmanal a partir del 1328.

La senyoria de Vilagrassa anà passant dunes mans a  altres, sempre sota el domini reial, i els monarques intervenien a favor seu en els plets i disputes locals i veïnals.

Quan Pere III, el 1357 dóna la vila al futur rei de Castella, Enric de Trastàmara, Vilagrassa reivindica el manteniment dels Usatges i Costums catalans.

A la fi de lAntic Règim, la vila pertanyia a la marquesa de Cerdanyola i Comtessa de Revilla.

Lorigen de lactual estructura urbana era una vila closa emmurallada. Les façanes de les cases principals, amb portes adovellades i finestrals del gòtic tardà o dinfluència renaixentista, de pedra vista ( Cal Botes, Cal Giró ), els portals i places inviten al visitant a passejar pels racons del poble.

Els serveis i la indústria són les principals activitats econòmiques del municipi. Lagricultura ha estat una de les fonts tradicionals de leconomia i es beneficia del pas del canal dUrgell. Els principals conreus de regadiu són els cerealícoles (el blat de moro, el blat i lordi), lalfals, els arbres de fruita dolça (pomeres i pereres). A la zona de secà, a llevant, predominen els cereals (ordi i blat), les oliveres, els ametllers i altres conreus. Hi ha cria de bestiar porcí, doví i daviram. La indústria és representada pel sector metal·lúrgic.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

A la Plaça del Sitjar ens vàrem trobar dues nenes de 8 o 10 anys que ens varen explicar que les sitges es podien visitar i que elles hi havien anat amb l'escola...

També molt il·lusionades de trobar uns turistes que se les escoltessin ens van explicar mes coses del poble, sobretot que el campanar està tort, que podíem demanar per pujar, ...


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

El cicle de festes populars sinicia per Nadal, amb una torronada al voltant duna foguera tot sortint de la Missa del Gall. La festa major dhivern se celebra per Sant Sebastià (20 de gener), i la destiu sescau el primer diumenge de setembre. El Diumenge de Rams es fa un viacrucis a la capella de la Mare de Déu de Roser i el Dijous Sant una processó pel poble. Per Corpus es fa una processó pels carrers de la vila, que sengalanen amb vànoves, domassos i flors.


Entorn, que veure, què fer

Santa Maria de Vilagrassa i Torre inclinada del Campanar.

Ermita del Roser.

Mas d'Estadella.

Cases del carrer Anglesola.

Carrerons del carrer Tàrrega.

Plaça del Sitjar.


Links dinterès i documentació adjunta

Que fer a Vilagrassa, Mapa de punts d'interès.

Itineraris: Google Earth, CoPilot, TomTom


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.vilagrassa.cat/; http://www.urgell.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://www.enciclopedia.cat/; http://www.festacatalunya.cat/ i altres webs i blocs daccés públic

Data de visita: 30/03/2015 Data de publicació: 17/05/2015 Data de revisió: 15/06/2020