Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Freginals


TORNAR A L'INICI


ANAR AL MONTSIÀ

Terres de l'Ebre

Montsià, Terres de l'Ebre


Totes les fotografíes


Freginals


Vista del poble


Antic Casal de Miralles, ara Ajuntament


Carrers del poble


Casa


Campanar de Sant Bartomeu


Totes les fotografíes



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Farraginale, Ferriginals

Gentilici

Freginalenc, freginalenca

Altitud

126 metres

Mancomunitat

Taula del Sénia

Població

468 habitants (2013)

Superfície

17,59 Km2

Densitat

26,61 habitants / Km2


Data de visita:          14/04/2014



Limita al nord amb Masdenverge, al Nord i a l'Est amb Amposta, a l'Est amb Sant Carles de la Ràpita, al sud amb Ulldecona i a l'Oest amb Godall.  i Masdenverge.


Història

El nom de Freginals, prové del plural de la forma llatina "farraginale", que significa "camp de ferratges": designa una zona de farratges i pastures. Aquesta paraula ja s'havia format en llengua romànica.

El Coll de Freginals és una zona de pas que uneix les ribes de l'Ebre i les terres deltaiques amb làrea de la Foia i els passos cap a l'interior pel massís dels Ports. La Zona ha estat freqüentada durant la Prehistòria primer pels caçadors i recol·lectors paleolítics i després pels agricultors i ramaders, dels quals hi ha evidencies de poblats i necròpolis. Tot això és present a les Pintures Rupestres, ubicades a la Partida dels Masets i les Llibreres. Són representacions pictòriques escampades en petites cavitats i balmes per la Serra de la Pietat, formen part del conjunt de pintures llevantines de Catalunya. Són figures petites en moviment que reflecteixen alguna activitat pròpia d'aquella apoca.

A l'Abric dels Masets hi ha la figura d'un arquer en actitud de córrer: i a l'Abric de les Llibreres se representa dues escenes sobreposades, que només queda un ramat amb set cabres i cérvols.

Aquest conjunt pictòric fou declarat per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat.

Freginals va pertànyer fins el segle XIX a Ulldecona. Com a topònim, es troba documentat ja, el 1.222, en la carta de poblament d Ulldecona. S'esmenta el coll de Freginals com un dels límits del terme d'Ulldecona.

El 1.274, el lloc devia ser ja un petit nucli de població, doncs aquest any el comanador hospitaler d'Ulldecona concedí els seus habitants una devesa per pastura de bestiar. La població, sembla ser que prosperà, ja que el 1.283, el comanador hospitaler d'Amposta, Guillem de Claramunt, atorgà als habitants del lloc la carta de població.

Durant el segle XVII, sofrí diverses incursions de pirates i bandolers, que fins i tot arribaren a cremar les portes i el sostre de l'Església.

L'any 1707, durant la Guerra de Successió, les tropes borbòniques incendiaren el poble i altres de la rodalia, que s'havien mantingut fidels al rei-arxiduc Carles III.

Després d'un llarg plet amb Ulldecona, Freginals aconseguí la separació i es constituí en municipi independent. Fou confirmada aquesta independència per R.O. de 9 de febrer de 1843. L'escriptura de la segregació té lloc el dia 18 de novembre de 1844 a l'Ermita de la Pietat, signant el document titulat "Escritura de Emancipación del Lugar de Freginals, de la vila de Ulldecona, su matriz".

Durant els anys 40 del segle XX, se construeix la carretera que comunica Amposta i Freginals. 1960 entra en funcionament l'Escola Joan Martí i Miralles. L'any 1982 es dota la població d'aigua corrent i clavegueram.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major per Sant Bartomeu el 24 d'agost.


Entorn, que veure, què fer?

Església parroquial de Sant Bartomeu.

Casal de Miralles (Ajuntament).

Masia de la Creu del Coll.

Barraques de pedra i marges de pedra de secà.

Centre d'interpretació de la Serra del Montsià.


Links dinterès i documentació adjunta

Passejant per Freginals



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.freginals.info/; http://www.viulebre.com/; http://ca.wikipedia.org; http://cultura.gencat.cat/; http://www.municat.gencat.cat// i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 14/04/2014 Data de publicació: 01/05/2014 Data de revisió: 18/06/2020