Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Godall


TORNAR A L'INICI


ANAR AL MONTSIÀ

Terres de l'Ebre

Montsià, Terres de l'Ebre


Totes les fotografíes


Godall


L'església


Plaça del Pou Bo


Carrer de Godall


Casa Madura o de Joan Tomàs


Pou de Sant Roc


Totes les fotografíesLocalització i dades demogràfiques

Etimologia

Quodar, Godayr, Godayl, Godai, Gudal

Gentilici

Godallenc, godallenca

Mancomunitat

Taula del Sènia

Altitud

168 metres

Població

713 habitants (2013)

Superfície

33,62 Km2

Densitat

21,21 habitants / Km2


Data de visita:          14/04/2014


El terme municipal delimita al Nord amb Masdenverge i la Galera, a l'Est amb Freginals, i al Sud i a l'Oest amb Ulldecona.


Història, cultura, economia

Godall existia ja en temps de la dominació sarraïna, ja que el topònim apareix documentat abans de la conquesta definitiva del lloc a mitjan segle XII .

El 1097 Ramon Berenguer III féu donació a favor del monestir de Sant Cugat del Vallès, per a quan es realitzés la conquesta de Tortosa, de la força de la Ràpita amb les viles i les masies de la seva jurisdicció, entre les quals sesmenta Codair, a la muntanya i prop dUlldecona, la qual cosa, juntament amb la semblança del topònim, fa suposar la identificació daquesta vila de Codair amb la població de Godall.

Tanmateix, Ramon Berenguer IV, conqueridor de la contrada, l11 de desembre de 1153 féu donació de la “Villa que apellatur Godal”, amb tots els seus termes, a Guillem de Copons, que havia estat nomenat batlle de Tortosa arran de la conquesta.

Bayerri esmenta un document del 1297 de la ciutat de Tortosa que atorgava als veïns de Godall lús de les franqueses i llibertats de la ciutat i del passatge pel pont de Tortosa.

Latracció que als habitants de Godall, sotmesos a la senyoria dels Centelles, oferia la propera i nova població reial de la Galera va originar un moviment migratori vers aquesta, per sostreures a aquella fidelitat.

Ramon de Centelles, senyor de Godall, mogué ple davant la cort reial i aquest fou dirimit l1 de juny de 1303; en ell es confirmà el vassallatge que els habitants de Godall devien al seu senyor.

El consell de la vila de Godall acceptà aquesta sentència i, com a compensació, foren ratificades als godallencs les franqueses i immunitats contingudes en els Costums de Tortosa.

El 1594 Godall es va rebel·lar contra els impostos de Tortosa, però lAudiència de Catalunya es pronuncià a favor de la ciutat.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

El 6 d'agost, Sant Salvador, hom celebra la festa major, en la qual es fan corregudes de bous a la plaça, muntada només per a l'ocasió.

Festa major per Sant Roc.

A Godall hem mantinguda viva la celebració del Carnestoltes (Carnaval), fins i tot durant la prohibició de la festa, i és tradició no solament el ball de disfresses, sinó també la guerra de la farina.

El segon cap de setmana de març es fa la Festa de l'Oli i l'Espàrrec


Entorn, que veure, què fer?

Disposem dun pou dedicat al patró de Sant Roc, al carrer que en porta el mateix nom.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interes a Google Maps;  Que veure a Godall i mapa

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google (.kml) i Mapfactor_Navigator( (.xml)Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.godall.cat/; http://jaum12.wix.com/; http://www.viulebre.com/ http://ca.wikipedia.org; http://cultura.gencat.cat/; http://www.municat.gencat.cat/ i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 14/04/2014 Data de publicació: 04/05/2014 Data de revisió: 18/06/2020