Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Mas de Barberans


TORNAR A L'INICI


ANAR AL MONTSIÀ

 Terres de l'Ebre

 Montsià, Terres de l'Ebre


Totes les fotografies


Mas de Barberans


Vista del poble, els Ports al fons


Font


Antic Moli d'oli


Peces fetes amb pauma del concurs de l'any 2013.


Grafitti a la carretera


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Barberà

Gentilici

Masover, masovera

Mancomunitat

Taula del Sènia

Altitud

348 metres

Població

637 habitants (2013)

Superfície

78,8 Km2

Densitat

8,08 habitants / Km2


Data de visita:          15/04/2014


El terme municipal limita al Nord amb Roquetes, a l'Est amb Santa Bàrbara, la Galera i Ulldecona, al Sud amb Ulldecona i la Sénia i a l'Oest amb la Sénia.


Història, cultura, economia

Situat a la falda dels Ports, és un mirador excel·lent de tota la plana. L'activitat dominant és  la producció doli.

Fins als anys 70 del segle passat, esta activitat es complementava amb el pastoreig i la producció d'estris fets amb pauma (margalló) que sintercanviaven o es venien als pobles de les comarques veïnes.

Ara s'està recuperant esta activitat amb la creació de nous model respectant la tècnica tradicional.

És citat per primer cop en un document de Ramon Berenguer IV, datat al 22 de gener de 1155, i mitjançant el qual cedia estes terres al bisbe de Tortosa. Al 1235 rep carta de poblament a nom de Barberà de la Torre i Pere de Falset. El topònim Mas de Barberans no apareix documentat fins al segle XVII, abans es coneix com Vila de Santa Maria.

Durant la Primera Guerra Carlista, el bàndol liberal, refugiat a lesglésia, va ser assetjat per les tropes de Ramon Cabrera. No hi van acceptar la capitulació, de manera que els carlistes els van atacar, amb el resultat d'afusellament per als oficials liberals..

Mas de Barberans és un poble que està patint una regressió pel que fa a la seva densitat de població. Els atractius de les grans ciutats, les ofertes de treball i la diversitat cultural fan que la gent jove marxi a estudiar i a viure fora del poble. A principis de segle XX  tenia 1600 habitants, a la dècada dels 70 en tenia 1000, actualment només té uns 650 habitants


Personatges il·lustres


Comentaris i dites


Vivències, curiositats i llegendes

Quan arribes a Mas de Barberans des de qualsevol de les tres carreteres que hi ha, ho fas per una zona ben planera, un cop al poble et trobes que els carrers principals estan posats paral·lels entre ells i un sobre l'altre muntanya amunt, la majoria dels carrers transversals son tant costeruts que son fets d'escales i nomes s'hi pot anar caminant.

Des de certs punts de la vila es pot admirar tot el Delta de lEbre, el Castell de Peníscola, gran part de la Serra del Montsià i tot el casc urbà presidit pel campanar de lesglésia parroquial.

A l'Ajuntament ens varen donar informació i ens varen explicar molt be que veure al poble i que fer als Ports.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

La festa de Sant Antoni es celebra el dissabte més proper a sant Antoni, 17 de gener.

La Festa Major de Sant Marc a finals dabril amb bous i concursos de ramaderies.

Entre finals de juliol i principis d'agost s'hi organitza el Racó dels Artesans.


Entorn, que veure, què fer?

Rutes a peu o en bicleta per els ports on veurem fonts, coves, masies i podrem gaudir de la natura.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interes a Google Maps;  Que veure i mapa de Mas de Barberans

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google (.kml) i Mapfactor_Navigator( (.xml)Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.masdebarberans.net/; http://jaum12.wix.com/; http://www.viulebre.com/ http://ca.wikipedia.org; http://cultura.gencat.cat/; http://www.municat.gencat.cat/ i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 15/04/2014 Data de publicació: 16/05/2014 Data de revisió: 19/06/2020