Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Masdenverge

TORNAR A L'INICI


ANAR AL MONTSIÀ

Terres de l'Ebre

Montsià, Terres de l'Ebre                    


Totes les fotografíes


Masdenverge


Pou al carrer de Pou


Església del Roser


Lo Molí Rosquilles


Mas de Sant Pau o d'en Tosques


Carrer del poble


Casal Municipal


Totes les fotografíes


Localització i dades demogràfiques

Etimologia


Gentilici

Masdenvergenc, masdenvergenca

Mancomunitat

Taula del Sènia

Altitud

54 metres

Població

1.140 habitants (2013)

Superfície

14,61 Km2

Densitat

78,03 habitants / Km2


Data de visita:          15/04/2014



El terme municipal limita al Nord amb Tortosa, a l'Est amb Amposta, al Sud amb Freginals, Godall i la Galera i a l'Oest amb la Santa Bàrbara.


Història, cultura, economia

Els orígens de la població es remunten a mitjan segle XVIII, quan un grup de pagesos de Tortosa abandonà la ciutat per ocupar i conrear les planes del sud-oest, aleshores ermes. La població sestablí a linterior dun meandre de la rambla de la Galera i posteriorment es bastí la capella o oratori de la Mare de Déu del Roser, a poc més d'un quilòmetre vers llevant. A poc a poc, s'hi anaren edificant masies. Enric Bayer recull que, antigament, quan es formà la població existia el mas dun tal Verge, del qual prengué el nom. 

Cap al 1857, Masdenverge sindependitzà de la Galera i es constituí en municipi propi. Aquell any la població tenia 1.071 habitants i lany 1860, se'n registraren 1.080, la xifra més alta que mai ha tingut. Tot seguit i gairebé fins a la fi del segle XIX es produí una forta davallada demogràfica. Una bona part dels habitants deixaren Masdenverge per instal·lar-se al Delta, on es podien comprar noves terres. El 1885 lepidèmia de còlera causà 91 morts, però amb el nou segle la població es començà a refer i augmentà, fins a lactual xifra de 943 habitants.

La Festa Major del municipi se celebra la primera setmana d'agost, acostuma a començar el darrer cap de setmana de juliol i té una durada de 10 dies. Entre els actes més destacats es poden trobar: els correbous pels carrers del poble, una curiosa carrera de conills (cursa que té com a premi un conill per al guanyador), una cursa enigmàtica o la baixada d'andròmines entre altres.

L'església parroquial està dedicada a la Mare de Déu del Roser. Va ser construïda en la dècada de 1960 i té una estructura molt funcional i poc decorada.

La seva població es dedica principalment a l'agricultura i a la ramaderia, tot i que cada cop hi ha més persones que desenvolupen la seva activitat professional en el sector terciari. Destaquen el cultiu de garrofers, vinyes, oliveres i cereals i les granges de bestiar porcí. En el sector secundari, destaquen tres empreses extractores d'àrids, així com dues empreses del sector del metall, una del sector químic i una tèxtil. Cada cop més, molts veïns treballen a les poblacions properes, ja sigui en indústries o en serveis.

També és important l'activitat de les graveres. Tot i haver-hi una remarcable part de la població en contra, la seva activitat ha contribuït molt en el desenvolupament del poble.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites

Diuen que un globus que va aterrar misteriosament al poble el dia 18 doctubre de 1882. Tan popular va ser lesdeveniment que fins hi tot es va celebrar el centenari.

Al cap de dos jornades, el globus va tornar i altra vegada enmig del terrabastall, un noi pagès, el fill del Pono, el va agafar abans que caigués a terra. Més endavant, va voler enlairar-lo altra vegada i es va cremar. Però les vicissituds són moltes, curioses i al mateix temps amables. Val la pena anar a una biblioteca i llegir tota la història.


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festes Majors la primera setmana d'Agost.

Setmana cultural el mes de Juny.

Fira del caçador a l'octubre.

La Patrona és la Mare de Déu del Roser, el dia 7 doctubre.

Excursions a peu o amb BTT pels espais naturals que hi ha a la població, el barranc de la Galera o les basses de la Foia


Entorn, que veure, què fer?

Les Basses de la Foia: integrades al curs del Barranc de La Galera, són un conjunt de basses que formen un ecosistema divers i ple de vida. Frondosa vegetació i ocells i rèptils de tota mena donen vida a una zona humida impensable en un terreny tan sec com és el terme de Masdenverge. Es troben incloses dintre del Pla d'Espais d'Interès Natural de la Generalitat de Catalunya.

El Mas de Sant Pau: és un edifici singular i antic que es troba a una ubicació privilegiada per l'entorn natural. Va ser construït per monjos del convent de Benifassà fa més d'un segle, i l'utilitzaven per al conreu, ja que hi brolla una font d'aigua subterrània.

Casa Cachanes: és un edifici deteriorat i antic que es troba a una ubicació propera al bar Sport. Va ser construït pel propi Sr. Cachanes fa més d'un segle, i lutilitzava per viure-hi i dormir la mona sempre que lexpulsaven d'algun bar de Masdenverge o de les viles veïnes.

Carrer del Pou, on existeix encara el pou que durant molts anys va subministrar al poble lindispensable líquid element fins al 1960.

Basses de la Foia, una joia natural en el curs del barranc de La Galera, declarat espai dinterès per la Generalitat. 


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interes a Google Maps;  Que veure i mapa de Masdenverge

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google (.kml) i Mapfactor_Navigator( (.xml)



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dehttp://www.masdenverge.cat/; http://jaum12.wix.com/; http://www.viulebre.com/ http://ca.wikipedia.org; http://cultura.gencat.cat/; http://www.municat.gencat.cat/ i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 15/04/2014 Data de publicació: 07/05/2014 Data de revisió: 19/06/2020