Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á Santa Bàrbara


TORNAR A L'INICI


ANAR AL MONTSIÀ

Terres de l'Ebre

Montsià, Terres de l'Ebre


Totes les fotografies


Santa Bàrbara


Mas de Martí


Ajuntament


Detall d'algunes cases del carrer Major


Masada de l'Alto


Antic Escorxador


Carrer Major


Totes les fotografies


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Ibn Baja

Gentilici

Planer, planera.

Lema

Santa Bàrbara, un mar d'oliveres. Poble de les xiques guapes.

Altitud

79 metres

Població

3.873 habitants (2013)

Superfície

28,19 Km2

Densitat

137,58 habitants / Km2


Data de visita:          15/04/2014


Limita amb els municpis de Tortosa i Roquetes al nord, Mas de Barberans a l'oest, La Galera al sud, i Masdenverge a l'est.


Història, cultura, economia

Els seus primers habitants són a partir de la Guerra de Successió de 1714, a l'entorn de l'ermita de santa Bàrbara. En 1828 es va independitzar del municipi de la Galera, per reial decret de Ferran VII.

La història de Santa Bàrbara va lligada a la colonització de la plana i a la construcció de grans masades que, des del segle XVIII van ocupar gran part del territori planer. Al segle XIX, la situació aïllada d'aquests masos i la intensitat de les guerres carlines en aquestes terres, van esdevenir en uns trets constructius únics i característics.

Tot i el testimoni de vestigis prehistòrics, la formació de Santa Bàrbara va lligada a la colonització de les terres ermes del terme de Tortosa, que un cop passades les primeres dècades del segle XVIII van fer famílies provinents, principalment, d'aquesta ciutat. Aquests primers habitants van transformar els terrenys erms de les Planes de la Galera en camps d'oliveres, territori que va començar a ser conegut com les Planes de Santa Bàrbara (d'aquí el gentilici de planers) després de construir una capella dedicada, i que va provocar un augment constant dels seus habitants a finals del segle XVIII. El 9 de maig de 1828, dia de Sant Gregori i després de molts anys de lluita per aconseguir-ho, el rei Ferran VII va sancionar el reial privilegi que permetia a Santa Bàrbara ser municipi independent a tots els efectes.

Santa Bàrbara presenta una atractiva situació geogràfica. Situada al bell mig de la plana del Montsià i rodejada d'espais de gran interès natural, els Ports i el Delta de l'Ebre, així com les serres interiors del Montsià i Godall, i amb unes característiques pròpies d'un paisatge únic. L'entorn de Santa Bàrbara és la mostra d'un paisatge viu, del pas de la història i del treball dels avantpassats en transformar un territori erm en una combinació de formes, aromes i colors. Els grans camps d'oliveres, llegat dels primers pobladors, les varietats de cítrics, les masies i casetes de camp, testimoni del treball dels nostres pagesos, els camins inesgotables que s'entrellacen entre ells o les encara presents barraques de caça tradicional, conformen un territori ple de vida i d'harmonia.

Poble tradicionalment agrícola, dedicat majoritàriament a la producció d'oli. El conreu de les oliveres tingué la seva millor època des de finals del segle passat fins els anys trenta del segle XX, quan aquest conreu ocupava un 92% de la superfície conreada. Després de la Guerra Civil, per diferents motius, es reduí molt, però així i tot continua essent el cultiu més estès, compartint protagonisme amb el conreu dels cítrics, ametllers o hortalisses.


Personatges il·lustres


Comentaris i dites

Si hi ha un producte representatiu de Santa Bàrbara és el seu oli doliva, base de la seua economia i marc de la seua cultura al llarg de la història. Una visita a qualsevol de les dos cooperatives agrícoles de la vila, ens farà gaudir daquest preuat producte.


Vivències, curiositats i llegendes

A una de les dues cooperatives varem comprar l'oli per endur cap a casa.

Varem dormir al l'Hotel - Restaurant Venta de la Punta.

L'habitació estava be, ampla i neta i molt econòmica amb esmorzar inclòs, mes en volies, mes ten posaven. Dinar i sopar be de preu y bo.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

La Fira de l'Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç i les Jornades gastronòmiques es fan el penúltim cap de setmana de novembre.

Petició tradicional de les pubilles, per Sant Gregori el 9 de Maig.

Festes Majors, durant el mes de Juliol.


Entorn, que veure, què fer?

Església arxipestral de Santa Bàrbara

Casa-Museu del pagès Àngel Fibla

Col·lecció d'Història Natural Josep Antoni Valls

Cooperatives agrícoles

Les "masades" de Santa Bàrbara

Museu de la Vida a la Plana


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interes a Google Maps;  Que veure i mapa de Santa Bàrbara

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google (.kml) i Mapfactor_Navigator( (.xml)



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://www.santabarbara.cat/; http://jaum12.wix.com/; http://www.viulebre.com/ http://ca.wikipedia.org; http://cultura.gencat.cat/; http://www.municat.gencat.cat/ i d'altres webs i blogs d'accés públic.

Data de visita: 15/04/2014 Data de publicació: 07/05/2014 Data de revisió: 19/06/2020