Ajust pàgina (àèìòùáéíóú)

á La Pobla de Massaluca


Terres de l'Ebre


Terra Alta, Tarragona

INICI


Anar a la Terra Alta


Totes les fotografies a Google Photos


La Pobla de Massaluca


Ajuntament


Cal Perxe


Plaça La Replaceta


Perxe de Ca Massango


La Bassa Bovera


Vista del Poble


Totes les fotografies a Google Photos


Localització i dades demogràfiques

Etimologia
Per a uns, la denominació és dorigen àrab: derivaria de la composició formada per les expressions "manzil" (o casa o parador), i "al-uca" (altura, roca, àliga). Així, lexpressió de "Massaluca" significaria "casa o parador de la roca, de laltura o de l'àliga".

Per a altres, derivaria de la combinació, també àrabiga, de "manzal al-qual'a", que significaria "lhostal del castell".


Gentilici

Poblet, pobleta.       Poblà, poblana.     Massalucà, massalucana

Canvis de nom

Pobla de Masaluca  '  La Pobla de Massaluca  (11/02/1983)

Renom col·lectiu

Cullerots (larva dels amfibis anurs).

Parla local

Català occidental.


Data de visita:            24/11/2018


Limita al Nord amb el municipi de Faió (Matarranya) i amb Riba-roja (Ribera dEbre) (per Berrús); a lEst amb Vilalba dels Arcs; al sud amb Batea; a lOest amb Nonasp (Matarranya).

El poble i cap administratiu de la Pobla de Massaluca és lúnic nucli de població del terme.


Lentorn físic

Els materials que formen les terres septentrionals que es troben a tocar de lEbre es van constituir en el Cenozoic, durant lèpoca oligocènica, i els de les terres meridionals, en el Miocè; tots, però, durant el Terciari.

Biogeogràficament, al terme hi predomina una vegetació potencial de tipus mediterrani, a les terres nord-occidentals hi ha un domini de la màquia de garric i arçot, mentre que a la resta del terme es pot parlar dun domini potencial del carrascar.

Bona part del terreny és ocupat per boscos i erms.


Història, cultura, economia

Lorigen del topònim, segons Morera, indica una població formada després de la restauració cristiana amb una carta de franqueses o privilegis per a facilitar el repoblament de la zona, carta que en tot cas no es conserva. Massaluca és un topònim devident arrel aràbiga; correspon a una partida pròxima, entre els termes de Batea i Vilalba dels Arcs, que en la pronúncia popular es coneix pel Massalucà, amb laccentuació etimològica, derivada, segons Coromines, dun antic Massalcalà (“hostal del castell”). Fins al segle XVII no es troba cap document amb el compost de la Pobla de Massaluca. És durant aquest segle, a la seva darreria, quan hom pot veure en larxiu parroquial de Vilalba dels Arcs tots dos topònims units, ben segur per diferenciar-los dalguna altra població també coneguda per la Pobla.


La  principal  activitat  econòmica  dels  seus  habitants  es   basa, fonamentalment, en lagricultura: la vinya, les oliveres i els ametllers. Duna superfície cultivada de  1671 hectàrees, al secà sen destinen al voltant de 1511, mentre que 160 corresponen a zona de regadiu i en un futur en correspondran 160 hectàrees més.

Al poble hi ha la Cooperativa Agrícola i Secció de Crèdit Terra Alta, una de les principals productores doli de la comarca i que també elabora vi de la Denominació dOrigen Terra Alta.


Fills il·lustres, predilectes i adoptius

Max Sunyer (la Pobla de Massaluca, Terra Alta, 1947), guitarrista català de jazz rock.


Gastronomia

Coc en mel. Un dolç molt dolç.


Vivències, curiositats i llegendes

Tot i que sha anat perdent, la “Jota” era el ball típic de la Pobla de Massaluca, la mes autòctona era lanomenada “LAtisora” que sempre era la primera que es ballava, sobretot per la Festa Major i era considerada com la pròpia del poble.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festes Majors de Sant Antoni Abat. Cap de setmana mes proper a Sant Antoni (17 de gener).

Romeria a Berrús. Segon dissabte després de Pasqua.

Festes d'estiu. Al voltant del 15 d'agost.

Festa de lametlla. Segona quinzena dagost.

Festa del Casal Cultural. Segon dissabte de setembre.


Entorn, que veure, què fer

Església de Sant Antoni

Duran (La Pobla de Massaluca), muntanya.

Santuari de Santa Madrona.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure a la La Pobla de Massaluca.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google earth (.kml) i Google (.kmz).


Mapa de punts d'interès


Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre Gentilicis, renoms col·lectius i dites tòpiques de la comarca de la terra alta Pere Navarro Gómez i dels webs http://www.poblamassaluca.altanet.org/; https://www.enciclopedia.cat/; http://www.jbargallob.net/; https://www.onomastica.cat/; http://ca.wikipedia.org i altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 24/11/2018 Data de publicació: 16/03/2019 Data de revisió: 29/06/2020