Ajust pàgina

El Papiol




Comarques de Barcelona, Baix Llobregat, Barcelona




Àmbit Metropolità de Barcelona

INICI

Tornar al Baix llobregat



Totes les fotografies del Papiol


El Papiol


Vista del poble


Castell del Papiol


Can Bou - Casa de pedra


Racó de les màscares


L'Hostal, la Sala Gran


Totes les fotografies del Papiol


Localització i dades demogràfiques

Etimologia

En la documentació antiga (castro quod vocant) Papiol (s. XII), d'origen incert.

Del topònim Papiol en tenim almenys dues explicacions: El Manuel Bofarull i Terrades, defensa la seva procedència del llatí "puppia" que tradueix com turonet ample i arrodonit; en Josep Moran defensa contràriament que prové del vegetal o planta dita "papiola apuntada" o també "cascall cornut". Seria doncs un lloc amb gran abundància d'aquesta planta.

Gentilici

Papiolenc. Papiolenca.

Canvis de nom

Papiol  ==>  El Papiol  (11/02/1983)

Agermanament

Casal Jaume I de Pedreguer (Alacant).

Consell

No hi passis de llarg!


Data de visita:          2 de juny de 2021


El terme municipal comprèn, a més de la vila del Papiol, que n'és el cap, les caseries del Papiol de Baix i de Can Puig, els barris de Puigmadrona (del decenni de 1960) i del Pi del Balç, emplaçades sota aquest puig, prop del Llobregat.


Limita al nord amb Valldoreix (del municipi de Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental), a l'est amb Molins de Rei, al Sud amb Pallejà i a l'oest amb Castellbisbal.


Entorn fisic

El Papiol es troba al límit de la comarca del Baix Llobregat, tocant al Vallès Occidental, als darrers contraforts del Parc Natural de Collserola i drenat per diversos torrents tributaris del Llobregat, la riera de Rubí i la riera de Vallvidrera abans de desembocar en el propi Riu Llobregat. El territori és molt accidentat, amb el punt més alt al cim Puig Madrona, de 336 m, i una gran part forma part del parc de Collserola.


Història, cultura, economia

Existeixen vestigis d'un poblat ibèric situat a dalt del Puig de la Madrona i d'una vil·la romana.

L'origen medieval de la població se centra al castell del Papiol, esmentat el 1116 en un conveni pel qual el comte de Barcelona, Ramon Berenguer III, cedí en feu als germans Arnau, Bernat i Ramon Pere el castell del Papiol, juntament amb la jurisdicció civil i criminal i el mer i mixt imperi. El nou senyor del castell, que fins aleshores l'havia tingut sota la senyoria del sobirà, cedí aquell mateix any tot el domini i jurisdicció de la baronia del Papiol a Ramon Despapiol. El 1505 la baronia passà, per enllaç matrimonial, als Marimon i després als Guimerà, senyors de Llorac. El 1587 Gispert de Guimerà i de Llupià adquirí de Felip II de Castella la jurisdicció del castell del Papiol a perpetuïtat. Maria de Guimerà, casada amb el baró de Vilassar Pere Desbosc i Santvicenç, fou hereva del castell i de la baronia del Papiol, que vengué al mercader Francesc Argemir, que en fou investit el 1661. Posteriorment, el castell del Papiol i la quadra de Roquer passaren a diferents posseïdors i finalment, per successió familiar, als Almirall. Valentí Almirall i Llozer, el polític i escriptor que fou un dels dirigents del federalisme i teòric del catalanisme - Lo catalanisme (1886) i Memorial de greuges (1885)-, fou baró del Papiol, bé que mai no va retreure aquest títol.

L'antiga parròquia del terme era la de Santa Eulàlia de Madrona; el 1315 el rei Jaume II, atesa la demanda de Galceran Despapiol, senyor del castell, autoritzà el trasllat de la parròquia de l'emplaçament primitiu al nucli habitat situat prop del castell. A partir d'aleshores la nova parròquia s'anomena Santa Eulàlia del Papiol i l'antiga església, que fou un temps parroquial, restà com a capella de Sant Pere de Madrona i des del segle XVIII com a santuari de la Salut. El terme parroquial de Santa Eulàlia del Papiol era el mateix de l'antiga parròquia, que s'estenia a ambdós vessants de Puig Madrona; fins el 1867 conservà, encara, les masies de Can Montmany i Can Barba de Madrona, que li foren separades aleshores per a agregar-les a la parròquia de Valldoreix.

L'església parroquial del Papiol està dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, copatrona de la localitat. Sant Antoni de Pàdua n'és el copatró.


Al Papiol hi ha un ric i dinàmic teixit associatiu.


Tradicionalment havia estat un petit nucli agrícola i industrial, amb bòbiles i indústries tèxtils, però actualment és sobretot un nucli residencial Tot i que encara conserva extensos i productius camps de cirerers.

La majoria d'empreses estan en el polígon de l'antic Camp de les Forques, que va del torrent Gavatx al de les Argiles. En la indústria destaca el ram del metall.


Comentaris

El Papiol és un municipi força singular del Baix Llobregat, dins de l'àrea metropolitana de Barcelona, amb molts indrets i racons per descobrir i gaudir. És un poble mil·lenari, que es va anar construint sobre un turó d'uns 160 m d'altura al voltant del castell (s. X).

A només 20 minuts de Barcelona, té una ubicació i un entorn privilegiats i bona comunicació. No és un lloc de pas i, precisament per això, s'hi viu amb tranquil·litat. La seva extensió és de 8,96 km² i el seu patrimoni natural és molt ric i atractiu. La major part del terme és accidentat. És una porta d'accés al Parc Natural de Collserola, i també al parc fluvial del riu Llobregat. Conserva una personalitat i un tarannà propis d'un poble petit, on les relacions entre veïns són properes i familiars.


Curiositats i llegendes

Cal esmentar per la seva particularitat l'existència del taller de construcció d'orgues de Gerhard Grenzing.

El Cavall Armat. Bèstia de foc de les festes del Papiol. Cada cop més present en les festes, acompanyat de diables, timbalers i grallers i en el context de correfocs.

Com a bèstia de foc, va néixer el 1998. Els fets històrics en què està inspirada, però, són medievals, de finals del segle XII, de quan al senyor del Castell del Papiol daquell moment, Raimon Despapiol, com a vassall del rei Pere I, sel va encarregar contribuir a la defensa militar del regne amb un cavall preparat per a la guerra i acompanyat de soldats, una mena de tanc de lèpoca.


Gastronomia

Als comerços dedicats a lalimentació i a algun  bar i restaurant local, hi podem trobar productes papiolencs i de Km 0 (embotits, vins, olis, pa, dolços, fruites o verdures).


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Setmana Cultural a labril coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi.

Festa de la Cirera, el primer cap de setmana de juny.

Festa Major, el darrer cap de setmana de juliol.

Aplec de la Salut del Papiol, el segon diumenge de setembre.

Festes de Santa Eulàliade Mèrida, copatrona de la localitat, el 10 de desembre.


Entorn, que veure, què fer

El Castell.

La Rectoria.

Passejar pels carrers del nucli urbà i parar atenció als racons interessants.

Anar fins a l'ermita de la Mare de Déu de la Salut i el puig Madrona.

Rutes a peu o en bicicleta per la muntanya i la riba del riu Llobregat.


Links dinterès i documentació adjunta

Mapa de punts de punts interès; Què veure al Papiol; El Papiol ruta del patrimoni; Ruta a l'ermita de la Salut; Plànol del Municipi.

Itineraris: Google (.kml), Google (.kmz), TomTom (.ov2).



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas, d'un plànol dinformació municipal proporcionat per lajuntament del Papiol i dels webs https://www.elpapiol.cat/; https://www.enciclopedia.cat/; https://www.icgc.cat/; https://www.parlament.cat/; https://municat.gencat.cat/; http://www.idescat.cat/; http://elrefranyer.com/; https://www.catalunya.com/; http://coneixercatalunya.blogspot.com/ i altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 2/06/2021      Data de publicació: 06/02/2022