Ajust pàgina

Els Hostalets de Pierola


Penedès - Catalunya Central


Anoia, Barcelona




PÀGINA D'INICI




Pàgina de l'Anoia


Àlbum amb les fotos a Google Photos


els Hostalets de Pierola


La Font del Comú


Torre Solanas


Cal Xic Carboner o Cal Carboner


Casal Català


Torre del Sr. Enric


Carrer Mestre J. Lladós


Àlbum amb les fotos a Google Photos




Localització i dades demogràfiques

Etimologia

Hostalets deriva del llatí hospitales, que significa cases d'hostes.

Pierola, deriva del llatí apiaria, que significa abellar. En la documentació Antigua trobem Apiera Minore (s. X) que és un derivat del llatí Apiaria (Abellar).

El topònim Pierola apareix mencionat a la documentació ja l'any 945 com a Termine de Apierola també el s. X el trobem documentat com a Apiera minore.

Gentilici

Hostaletenc, hostaletenca.

Agermanament

Rivalba di Castello (Piamonte, Itàlia)

Canvis de nom

Pierola  '  Hostalets de Pierola  (25/03/1987)

Subcomarca

El Montserratí.



Data de visita:                      08 de juny de 2019


El municipi comprèn els pobles d'Hostalets de Pierola, cap administratiu, i Pierola, així com les urbanitzacions de Can Gras, Can Térmens, Can Fosalba, Can Rovira de l'Estela, Serra Alta i els Boscos de Can Martí.


Limita al sud amb Masquefa i Sant Esteve de Sesrovires (Baix Llobregat), a l'oest amb Piera i la Pobla de Claramunt, al nord amb el Bruc i Collbató (Baix Llobregat),  i a l'est amb els municipis d'Esparreguera i Abrera ambdós del Baix Llobregat.


Lentorn físic

Els vessants del serrat de Roques Blanques, que culminen al turó de la Fembra Morta (766 m), ja entre el Bruc i Piera, al nord-oest, i del Ginebrer (507 m), al sector septentrional del terme, són drenats per les rieres de Pierola i de Claret, que aboquen les aigües al Llobregat a través de la riera de Magarola.

Aquesta serralada de muntanyes, part integrant de la Serralada Pre-litoral, està trencada pel congost de Cabrera-Capellades i arrodoneix el tancament de la conca d'Òdena, tot iniciant amb pendents poc abruptes les planes del Penedès i la vall del Llobregat. Així doncs, Pierola, com Piera, Masquefa i el Bruc, no pertany des d'un punt de vista estrictament físic a l'àmbit de la comarca de l'Anoia, aïllada com és del centre de la comarca per la barrera muntanyosa de Roques Blanques; a més el clima i l'economia hi són ben diferents, més característics del Penedès que del centre de l'Anoia.


Història, cultura, economia

El nom de Pierola apareix documentat per primera vegada lany 963 amb lexpressió llatina Apierola.

El castell de Pierola, esmentat ja al segle IX, fou cedit el 1063 per Ramon Berenguer I al vescomte de Barcelona a canvi de Piera, i perdurà temps en la casa vescomtal i els seus descendents, els Saguàrdia. Esdevingué el 1268 centre de la baronia de Pierola.

A principis del segle XVII comença a trobar-se el nom dHostalets en el terme municipal de Pierola, ja que sobren diversos establiments dedicats al servei dels viatgers. Degut als camins de Vilafranca a Montserrat, Camí Romeu (actual carrer Major) i el dIgualada a Barcelona Camí Ral (actual carrer de lEsglésia).

El creixement dels Hostalets de Pierola va fer que els seus habitants demanessin i aconseguissin, el 1852, tenir església pròpia, fet que va propiciar el trasllat del rector de la rectoria de Pierola als Hostalets. Definitivament la parròquia es va traslladar als Hostalets el 1868.

Un dels moments més complicats per la població va ser a finals del segle XIX quan la fil·loxera va acabar amb gairebé tota la vinya.

Tot i així, el desenvolupament del poble va continuar. Malgrat la crisi, el 1892 va arribar el tren al poble veí de Piera i es van instal·lar les primeres fàbriques del ram del tèxtil, que van donar feina a un bon nombre de persones. També es van fer diverses obres públiques dimportància com la construcció, lany 1903, de la font i safareig públics anomenats del comú. A principis del segle XX es va produir un fort moviment associatiu que va donar com a fruit la creació de diverses entitats com la Unió Sempreviva Hostalenca, fundada el 1914; la Cooperativa Agrícola de Pierola, fundada el 1915; la Unió Regionalista Hostalenca, fundada el 1918; la Germandat de Sant Sebastià i la Mutualitat Escolar de Nostra Senyora de Montserrat, fundades el 1920. Lany 1927 els Hostalets de Pierola ja comptava amb dos grans locals socials: la Cooperativa i el Casal Català.

Durant les dècades dels 50 i els 60 es va produir un creixement espectacular dels sectors de la indústria i la construcció que van generar una forta demanda de mà dobra. Això va significar un important canvi social i econòmic del poble, ja que molts pagesos van abandonar les terres per treballar en els nous sectors econòmics.

Un dels moments més importants de la història dels Hostalets de Pierola esdevingué el 5 de desembre de 2002. A les obres de labocador de Can Mata es va trobar en Pau (Pieralophitecus Cataunicus), un descobriment històric i sense precedents que va canviar la nostra visió del que sabíem sobre lorigen dels grans simis i humans, i de retruc, la paleontologia catalana rebria un impuls notable.

Un esquelet parcial composat per 84 ossos, entre els quals el primer que es va veure, la part facial del crani, composaven lexemplar més complet dun simi dedat propera als 12 milions danys.

La descoberta den Pau va significar un punt dinflexió per al poble dels Hostalets de Pierola, que a través del Centre de Restauració i Interpretació de la Paleontologia (CRIP) està desenvolupant una estratègia amb lobjectiu de fer difusió de lexcepcional patrimoni paleontològic de la zona proposant noves iniciatives culturals i econòmiques.


Els boscos de pins i alzines ocupen la meitat del terme. La vida econòmica local es basa en l'agricultura de secà, amb predomini de la vinya, i amb ametllers i oliveres. Només una petita part es dedica als conreus de regadiu, regats amb aigües de pous. Ramaderia ovina, cabrum i granges de conills. Indústria de la construcció (rajoles) i tèxtil. El municipi és també un lloc de segones residències.


Personatges il·lustres


Comentaris


Gastronomia


Vivències, curiositats i llegendes

Per si no ho sabeu, hi ha un element que fa que Els Hostalets de Pierola sigui únic al món. Es tracta de la figura del denominat PAU (Pieralopithecus Catalanicus), que és l'homínid més antic d'Europa amb 12 milions d'anys.

A Els Hostalets de Pierola hi ha un curiós carrer anomenat "carrer que-no passa", situat a l'entrada del carrer Major.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major. Cap de setmana Als voltants de Sant Jaume.

Festa de la verema. Final de setembre-inici octubre.

Festa de l'Oli. Inici de desembre.

Mercat Modernista. 11 de setembre.


Entorn, que veure, què fer

Església romànica de Sant Pere de Pierola.

La Torre de Pierola.

Arquitectura modernista: La Torre del Sr. Enric, l'antiga escola Renaixença i l'edifici del Casal Català.

CRIP. Centre de Restauració i Interpretació Paleontològica.

Casal dels marquesos de Vilallonga


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que veure als Hostalets de Pierola; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom (.ov2), Copilot (.trp), Google (.kml) i Google (.kmz).


Mapa de punts d'interès



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web https://www.municipiscatalans.com. Al bloc https://bloc.municipiscatalans.com/. A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans. A Twitter: https://twitter.com/municatalans. A Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta de http://elshostaletsdepierola.cat/; https://www.diba.cat/; http://patrimonicultural.diba.cat/; http://www.tot-catalunya.com/; http://www.enciclopedia.cat/; https://www.icgc.cat/; http://www.idescat.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 08/06/2019   Data de publicació: 13/09/2020