Ajust pàgina

Vilallonga de Ter


Comarques Gironines Pirineus


Ripollès, Comarques de Girona

INICI


Ripollès


Totes les fotografies de Vilallonga de Ter: Àlbum 1 / Àlbum 2


Vilallonga de Ter


Església de Sant Martí


Vista de Vilallonga des del camí de Roquetes


El Drac


Tregurà de Baix


Font i abeurador a Tregurà de Dalt


La Roca


Abella


Totes les fotografies de Vilallonga de Ter: Àlbum 1 / Àlbum 2




Localització i dades demogràfiques

Etimologia

En documentació antiga Villa Longa (s. X) que és la grafia aglutinada de vila longa vila llarga; Ter, nom del riu que passa pel terme, documentat en llatí clàssic TICER, dorigen preromà.

Gentilici

Vilallonguí, vilallonguina.

Canvis de nom

Sant Martí de Vilallonga fins el període entre 1860 a 1877 en que va passar a anomenar-se Vilallonga. Posteriorment l'any 1916 canvià el nom a Vilallonga de Ter.

Frases fetes.

A Llanars toquen a missa, a Camprodon ja han tocat, Vilallonga l'han mig dita, Setcases ja han acabat.

Subcomarca

La Vall de Camprodon.


Data de visita:                      29 de juliol de 2017


Limita pel Nord amb Setcases, a l'Est amb Llanars, al Sud amb Ogassa i a l'Oest amb Pardines i Queralbs.


Els nuclis de població que inclou aquest municipi són els pobles de Vilallonga de Ter, que n'és el cap, i la Roca de Pelancà; els veïnats del Cros, Llebro, i Vallvigil (antic terme de Vallvigil), i els llogarets d'Abella, Tregurà de Baix i Tregurà de Dalt, i la caseria disseminada de Comalets. Hi trobem també el santuari del Catllar.


Lentorn físic

Vilallonga de Ter ofereix una gran bellesa paisatgística amb una vegetació que reflecteix una immensa varietat cromàtica a la tardor, la plasmació dels diferents tons verdosos a la primavera i estiu i, com no, el blanc enlluernador de l'hivern, que deixa emblanquinat el paisatge de la Vall. També s'hi concentra una gran varietat de fauna: a la muntanya i als boscos hi podem trobar isards, senglars, muflons, voltors, marmotes… que ens permetran gaudir encara més d'aquest privilegiat entorn. A part de la fauna salvatge, cal tenir en compte que Vilallonga de Ter és un dels municipis amb una de les cabanyes ramaderes més importants de Catalunya.

A Vilallonga de Ter es pot viure la natura i l'aventura pels seus paratges de moltes maneres diferents, des del més petit al més gran de la família. El municipi disposa d'un ampli ventall de possibilitats que es poden realitzar, tan en el municipi com a la resta de la Vall de Camprodon.

Presenta un clima mediterrani de muntanya mitjana i d'alta muntanya: generalment humit, a causa de les abundants precipitacions provocades per l'afluència dels vents de llevant i que varia força d'una contrada a l'altra. Els hiverns són freds i, a l'alta muntanya, es poden donar situacions extremes.

A la tardor, els boscos de Vilallonga esdevenen el paradís dels boletaires.


Història, cultura, economia

El lloc de Vilallonga és conegut des del 1011, i l'església de Sant Martí des del 1183. Al terme tenien propietats el monestir de Ripoll i el de Camprodon, però el domini senyorial era de la família Catllar o Descatllar, senyors del castell del Catllar, que s'alçava en un penyal a la dreta del Ter, inaccessible per tres dels seus costats i envoltat en part pel Ter, prop del límit entre els termes de Vilallonga i Setcases. Existia almenys des d'abans del 1070 (castell de Castlario), i donà origen al llinatge Descatllar, que, a més de dominar tot el terme de Vilallonga amb els seus agregats (llevat de Tregurà), foren senyors de Rocabruna (Garrotxa), i més tard del castell de Besora i altres dominis. En foren membres destacats Damià Descatllar, que lluità aferrissadament a favor del retorn dels comtats de Rosselló i Cerdanya a la corona catalano-aragonesa a partir del 1472, i Lluís Descatllar, governador del castell de Llívia, com molts dels seus antecessors, que fou acusat d'haver cedit el castell als francesos a l'inici de la guerra dels Segadors. La branca principal d'aquesta família s'extingí el 1789; del castell no hi ha restes visibles.


El territori és accidentat i la major part cobert de boscos de faigs, freixes, roures, breços i grups de pins als sectors més baixos i favorables. A causa de l'altitud, per sobre dels 1 000 m, el clima és fred, i els conreus es localitzen a la vall del Ter i valls subsidiàries arrecerades; es conreen farratge i cereals. Als punts més alts hi ha sectors de pasturatges, els quals han disminuït en els darrers anys del segle XX Pel que fa a la ramaderia destaca el bestiar boví i l'equí. També hi ha ruscs per a la producció de mel.

Les úniques activitats industrials modernament són dues importants centrals elèctriques; la més antiga és la de Vilallonga de Ter o central Brutau, sota les Roquetes l'altra és la central de Tregurà. A Tregurà també hi ha una petita indústria de trituració de pedra.

Pel que fa als equipaments turístics, hi ha un càmping, un hotel, pensions i residències casa de pagès.


Gastronomia

El vilallonguí, un dolç elaborat amb pasta de full i farcit de cabell d'àngel, crema o massapà, que trobareu al forn de pa de Vilallonga.

La Patata de la Vall de Camprodon.

La carn de caça, on el senglar és el rei.


Vivències, curiositats i llegendes

Estan ja descansant a lhostal Cal Mestre, a les deu del vespre ens va sorprendre un soroll que, de moment no sabíem don venia, en treure el cap per la finestra, vam veure dalt de la muntanya una llum i un fum don venia aquest soroll. I es que cada dia al migdia i a la nit, un drac de ferro situat a sobre el poble es posa a bramar i a treure fum per la boca, es tracta de lescenificació de la llegenda. Aquí us deixem un enllaç de lajuntament on explica la llegenda http://www.vilallongadeter.cat/promocio-destacada/el-mirador-del-drac-cami-de-les-roquetes/. També un vídeo del Drac de Jose Sentis Buxó.


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Vilallonga de Ter, segona setmana de novembre.

Abella, segon dissabte de juny.

La Roca, segon dilluns de setembre.

Tregurà, últim cap de setmana d'agost.

La Firallonga, normalment a finals de juliol. Activitats al voltant de les costums i tradicions  dels nostres avantpassats tot adaptant-se a la modernitat dels nostres dies.

El Mercat de la Trumfa, mitjans d'octubre.


Entorn, que veure, què fer

Font Blanca i Font Negra.

Camí de les Eugues, uneix la Roca i Vilallonga de Ter.

Camí d'Abella.

La creu de fusta.

Església Parroquial de Sant Martí.

L'ermita i la Vall del Catllar.

Centrals Hidroelèctriques.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que fer a Vilallonga de Ter, Mapa del Municipi, Llegenda del Drac del Quer.

Itineraris per a Navegadors de Vallfogona: TomTom (.ov2), Google (.kml) i Google (.kmz).




Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web http://www.municipiscatalans.com Al bloc http://www.bloc.municipiscatalans.com A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans, a Twitter: https://twitter.com/municatalans i a Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_/

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta del llibre “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas i dels webs: http://www.vilallongadeter.cat/; https://www.icgc.cat/icgcwebfiles/nomenclator/ripolles/vilallonga_ter.pdf; http://www.idescat.cat/codis/?id=50&n=9&c=172240&lang=ca; https://www.parlament.cat/document/intrade/6281; https://www.ine.es/intercensal/intercensal.do?search=1&cmbTipoBusq=0&textoMunicipio=Vilallonga%20de%20Ter; http://www.enciclopedia.cat/; http://revistes.iec.cat/index.php/TSCG/article/view/142833/141731.pdf; http://www.idescat.cat/; http://ca.wikipedia.org i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 29/07/2017    Data de publicació: 24/01/2021