Ajust pàgina

Mieres


Comarques Gironines Pirineus


La Garrotxa, Comarques de Girona

INICI


Anar a la Garrotxa


Totes les fotografies de Mieres a Google Fotos


Mieres


Vistes des del Camí de la Font


Cases del barri de la Romeria


La Sellera


Església de Sant Pere


Totes les fotografies de Mieres a Google Fotos



Localització i dades demogràfiques

Etimologia
En la documentació antiga trobem la forma Miliarias (s. IX), que pot ser un derivat del llatí MILIU 'mill' o de MILLE 'mil'.

Gentilici

Mierenc, mierenca.

Canvi de nom

Mieras  -->  Mieres  (11/02/1983)

Dites

Ai, poble. Que de mi eres!

La petita Navarra.


Data de visita:                       1 d'agost de 2019


Hi trobem les següents entitats de població: La vila de Mieres, els veïnats de Ruïtlles, el Samuntà de Dalt i el Samuntà de Baix i la caseria de Brugueroles.

Els límits del terme municipal són al nord amb Sant Ferriol, a l’est amb Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany), al sud amb Sant Aniol de Finestres i Sant Martí de Llémena (Gironès) i a l’oest amb Santa Pau.


Lentorn físic

La comarca de la Garrotxa gaudeix d'un clima mediterrani de tipus prepirinenc. Hi plou de forma abundant, especialment a la primavera, l'estiu i la tardor. Els hiverns són secs i freds, amb temperatures mitjanes que oscil·len entre els quatre i els set graus centígrads. Els estius són càlids i les temperatures mitjanes es mantenen en un rang d'entre els disset i els vint-i-dos graus.


Història, cultura, economia

A la serra de Finestres s'han trobat vestigis arqueològics que indiquen la presència humana al municipi ja en temps dels ibers.

El primer document en què apareix el topònim de Mieres és de l'any 834 i ho fa amb el nom llatí de miliarias.

L'origen dels petits nuclis del municipi és medieval. La vall de Ruïtlles va pertànyer als monjos benedictins de Banyoles i la seva església consta documentada ja a principis del segle XII. La de Freixes està documentada al segle X com a part de les possessions del monestir de Santa Maria de Besalú.

El moment més rellevant de la seva història és l'any 1484 quan els camperols de Mieres, sota les ordres de Pere Joan Sala, es van alçar contra les autoritats començant la que es coneix com a segona Guerra dels Remences.

També a la Guerra del Francès, Mieres va ser escenari de diversos enfrontaments en què es va aconseguir dispersar una columna napoleònica que intentava arribar a Olot.


La base de l'economia municipal és l'agricultura, amb conreus predominants de farratges i cereals, i la ramaderia, amb cria de bestiar boví, porcí i avícola.


Tot i ser un municipi petit, hi trobem les següents associacions: Agrupació de Defensa Forestal, AMIPA Escola Finestres, Associació Amics de la Serra de Finestres i de l’entorn de Mieres, Associació Comissió de Festes de Mieres, Associació Cultural la Fulla, Associació pel Centre Cívic de Mieres, Associació petits productors de Mieres, Centre d’Estudis Mierencs, Grup de Teatre, Manípul de Manaies i Botxins de Mieres i Societat de Caçadors Vall de Mieres.


Fills il·lustres i adoptius


Comentaris

La dita "Mieres, la petita Navarra" està vinculada a l'època de les guerres carlines, on moltes persones d'aquesta ideologia, s'amagaren per la serra de Finestres.


Gastronomia

Can Met, situat a peu de carretera al barri de Sant Pere, és un bon lloc  per anar a menjar, nosaltres hi vam fer un bon esmorçar.


Vivències, curiositats i llegendes


Festes, Fires, Mercats i Tradicions

Festa Major. Se celebra el quart cap de setmana del mes d'agost.

Fira de l'intercanvi. Se celebra el segon diumenge de novembre.

Processó del Dolors. Se celebra el diumenge abans de Rams.

Mercat setmanal. Cada dissabte al matí davant de l'Escola.


Entorn, que veure, què fer

Església de Sant Pere. Barroca.

Església de Santa Maria de Freixe. Romànica.

Església de Ruïtlles. Romànica.

Barri de la Cellera.

Veïnat de Ruïtlles.

Poblat i tailaia ibèrics.

Cementiri: hi són enterrades una part de les cendres de l'escriptor Tom Sharpe.

Fer senderisme i BTT per els entorns.


Links dinterès i documentació adjunta

Punts d'interès a Google Maps; Que fer a Mieres; Mapa del municipi.

Itineraris per a Navegadors. TomTom(.ov2), Copilot(.trp), Sygic(.itf), Google(.kml), Google(.kmz).


Mapa interactiu



Per contactar amb nosaltres podeu enviar un  correu electrònic a municipiscatalans@gmail.com o a contacte@municipiscatalans.com

Ens podeu seguir al web https://www.municipiscatalans.com. Al bloc https://bloc.municipiscatalans.com/. A Facebook: https://www.facebook.com/municipiscatalans. A Twitter: https://twitter.com/municatalans. A Instagram: https://www.instagram.com/municipis_catalans_

Pàgina no oficial dedicada al municipi. Aquesta pàgina ha estat realitzada com a fitxa informativa per a gaudi propi i sense cap mena d'ànim de lucre.

Informació extreta dels llibres “Topònims catalans: etimologia i pronúncia” de Josep Moran, Mar Batlle, Joan Anton Rabella i Ribas, "Dites, refranys i malnoms dels pobles de la Garrotxa" de Jordi Pujiula i dels webs http://www.mieres.cat/; http://www.catalunya.com/; https://www.enciclopedia.cat/; http://ca.wikipedia.org; http://municat.gencat.cat/; https://www.parlament.cat/; http://www.idescat.cat/ i d'altres webs i blocs d'accés públic.

Data de visita: 01/08/2019 Data de publicació: 17/05/2020 Data de revisió: 29/06/2020