Maresme

MARESME

El Maresme ocupa una franja prima de terra del nord-est de Catalunya, entre Barcelona i la Costa Brava. Es troba encerclat per la Tordera, el Parc del Montnegre-Corredor, els Parcs de la Serralada Litoral i de la Serralada de Marina i les platges de la costa de Llevant.


Limita al Nord-oest amb el Vallès Oriental, al Nord-est amb la Selva al Sud-est amb la Mar Mediterrània i al Sud-oest amb el Barcelonès.


Existeixen diverses restes arqueològiques: El Dolmen de la Roca d'en Toni a Vilassar de Dalt, el poblat ibèric de Burriac (Cabrils), les restes romanes a Sent-romà (Tiana), la Vil•la romana de Can Llauder a Mataró, l'aqüeducte romà de Can Cua de Pineda de Mar, etc.


La clara unitat geogràfica de la comarca no es correspon amb la seva història: el sector des de Montgat a Caldes d'Estrac (Baix Maresme) formà part des de l'edat mitjana de la diòcesi, comtat i vegueria de Barcelona, mentre que el sector d'Arenys de Mar a Tordera (Alt Maresme) ho féu de la diòcesi, comtat i vegueria de Girona. El perill de pirates féu que les poblacions antigues fossin apartades de la costa (anomenades de Dalt o de Munt), mentre que els antics barris pescadors es van convertir des del segle XVIII en nuclis importants. L'economia havia estat tradicionalment de base agrícola (horta, flors), marinera (pesca i navegació) i la industrialització hi tingué gran incidència (especialment tèxtil).


El Maresme ha estat un important pol industrial, destacant especialment les indústries tèxtil, química, i metal•lúrgica. L'agricultura destaca històricament en les seves vessants viticultora i, la floricultora, horticultura que suposa més de la meitat de la producció d'aquest sector a Catalunya. La pesca i el turisme han estat també sectors rellevants en una comarca amb tants quilòmetres de costa. però amb els pas dels anys la nostre economia s'ha anat transformant a passar al sector turístic.

Però els darrers decennis ha esdevingut —per la benignitat del clima i la bellesa del paisatge i també la proximitat amb Barcelona— una comarca eminentment turística, especialment a l'Alt Maresme, i residencial per la proximitat de Barcelona, especialment al Baix Maresme. Aquesta comarca disposa d'una bona infraestructura turística (hotels, càmpings, ports esportius, golf, etc.).


La comarca combina amb harmonia la riquesa d’una zona turística reconeguda internacionalment, plena d’activitat tot l’any, i la calma que procura una muntanya feta a mida dels caminadors. El verd intens de la vegetació, en primer terme, i la blavor del mar, al fons, amb platges extenses de gra daurat i gruixut, trencades per petites cales, conformen un paisatge idíl•lic, d’una exquisida bellesa mediterrània, amb estius càlids i secs i hiverns suaus i lluminosos.


Amb una arrelada pràctica d’atraure visitants, la Costa de Barcelona-Maresme presenta un món ple de possibilitats on les instal•lacions hoteleres i esportives més modernes -nàutica, golf, hípica, esports d’aventura...- i el turisme de sol i platja es barregen amb la vivesa de les tradicions populars, les mostres arquitectòniques i patrimonials, els productes agrícoles reconeguts, el cultiu de flors i una cultura gastronòmica de primer ordre, fruit de l’elaboració de productes autòctons.


En la cuina del Maresme predominen els productes del mar i de l'horta. Alguns dels seus productes tenen prestigi: les maduixes, sobretot de Sant Iscle de Vallalta i de Sant Cebrià de Vallalta, les cireres d'Arenys de Munt, els tomàquets rosa, els pèsols de Sant Andreu de Llavaneres i de Caldes d'Estrac, les mongetes del ganxet de Palafolls i els bolets del baix Maresme. Del mar destaquen les gambes, els escamarlans, els calamars i les cloïsses d'Arenys de Mar, a més de l'àmplia gamma de peixos de la costa. Un complement és la Denominació d'Origen Alella famosa, sobretot, pels seus vins blancs.


Els municipis que conformen el Maresme son els següents:

Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, El Masnou, Mataró, Montgat, Òrrius, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Premià de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Santa Susanna, Teià, Tiana, Tordera, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar.


Informació extreta de http://www.costadelmaresme.es/ i http://ca.wikipedia.org


Video del Maresme de la sèrie de TV3 "Catalunya

des de l'aire".
Etimologia...: Maretima (s.XI). Prové de la construcció llatina (OS) "MARITIMUN" 'Costa de la mar'

Gentilici .......: Maresmenc, maresmenca

Dites..............: A Calella la botella, a Sant Pol el flabiol, a Canet el tamborino i a ballar de sol a sol.


🔰     🔰      Punxeu aquí sota, sobre el municipi desitjat, per veure el resum que hem fet       🔰     🔰

Maresme

Alella

Cabrera de Mar
Canet de Mar

Canet de Mar

Mataró
Pineda de Mar

Pineda de Mar

Sant Cebrià de Vallalta

Sant Cebrià de Vallalta

Santa Susanna

Santa Susanna

Vilassar de Mar

Vilassar de Dalt

Arenys de Mar

Arenys de Mar

Cabrils

Cabrils

Dosrius
Montgat
Premià de Dalt

Premià de Dalt

Sant Iscle de Vallalta

Sant Iscle de Vallalta

Teià

Teià

Vilassar de Dalt

Vilassar de Mar

Arenys de Munt

Arenys de Munt

Caldes d'Estrac
Malgrat de Mar

Malgrat de Mar

Òrrius

Òrrius

Premià de Mar
Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar

Tiana