Terra_Alta

TERRA ALTA

Un paisatge canviant, domesticat per la cultura mediterrània, allà on l’home recull el fruit de la terra, però també indòmit i agreste on l’home busca un espai per a la llibertat.

Pobles nobles que vessen història pels seus carrerons i places, bona taula, rius misteriosos, silenci i pau..


Limita al nord-est amb la Ribera d'Ebre, al sud-est amb el Baix Ebre i a l'oest amb el Baix Aragó i el Matarranya..


Història:

Ibers, romans, sarraïns, templers, hospitalaris, aragonesos, catalans, romànics, gòtics, renaixentistes, barrocs, modernistes, carlins, nacionals, republicans... Les empremtes dels homes i les seves obres romanen a la Terra Alta.

La història ha deixat arreu de la comarca multitud d'elements que van des de l'època dels ibers fins als nostres dies i  ens mostren l’esplendor que en temps  passats van assolir aquests indrets.  Els poblats ibèrics de Batea, Caseres i Gandesa són la primera petjada que la història ha deixat a la comarca. Repoblada pels templers després de l'expulsió dels sarraïns,  encara avui són ben evidents les restes de torres i castells que s'alçaren majestuosament per defensar el territori. La comarca fou durament castigada durant les Guerres carlistes tot i que l’empremta més forta la deixa la Batalla de l’Ebre, durant 5 inacabables mesos, els camps i muntanyes de la comarca es convertiren en un trist escenari d’una de les batalles més cruels de la guerra civil espanyola.


Geografia:

La Terra Alta és un immens mar de vinyes i olivars, cultius de secà que ofereixen al visitant una gran varietat de matisos cromàtics segons l'hora del dia i l'època de l'any.

La comarca està banyada pels rius Canaletes, Algars i Sec el pas dels quals ha donat forma a preciosos congosts com els Estrets de la Fontcalda o les Olles de Baubo, i salts d'aigua com el de Sotorres o del Ventador.

En la Pobla de Massaluca trobem la confluència del riu Matarranya amb l'Ebre. En aquesta zona es troba el port nàutic, lloc ideal per a la pràctica de la pesca i els esports aquàtics.

Les serres de Pàndols i de Cavalls estan situades entre els rius Canaletes i Sec, i han donat lloc a formacions de gran valor paisatgístic, amb corrents d'aigua i canons profunds.

Aquestes dues serres van ser testimoniatge d'un dels episodis més sagnants de la guerra civil espanyola: la Batalla de l'Ebre. Encara avui es poden trobar restes de trinxeres i altres materials.

En el Parc Natural dels Ports (Ports de Tortosa - Beseit) la vegetació és espessa i esplendorosa, amb fauna i naturalesa en estat salvatge.

Hi han varietats forestals de gran interès, algunes d'elles catalogades monumentals.

La seva accidentada orografia permet practicar tot tipus d'esports d'aventura, com l'escalada en les Roques d’en Benet, a les Moles del Don, o a la Roca dreta dels Valls o de Els Estrets.

També es pot practicar l'espeleologia i endinsar-se en la cova del Conill, per on passa el segon riu subterrani més gran de Catalunya, la cova de Domingo Grau, la del Frare o la dels Piletes.

Es poden fotografiar barrancs i salts, com el de Sotorres o el de Ferrassó, banyar-se en aigües cristal·lines i contemplar ramats de cabres hispàniques o de bous pasturant. Existeixen bastants refugis de muntanya.


Cultura, festes i tradicions:

A la primavera, la processó a l’ermita; a l’estiu, calor i festa major; a la tardor, la verema; a l’hivern, arriba l’oli; per Sant Antoni es beneeixen els animals i de nou arriba la primavera. A la Terra Alta es continua celebrant  l’etern cicle de la terra.

La Terra Alta manté viu un ample i variat ventall de manifestacions populars que la configuren com un indret amb un patrimoni ple de tradicions venerables.

Es conserven un gran nombre d'ermites situades en paratges singulars. Durant la primavera es converteixen en llocs de peregrinació i romiatge, acollint diades plenes d'emocions on no hi manca la gresca i la  germanor.

Les  festes majors són un dels millors moments per visitar els pobles de la Terra Alta. Plenes de tradicions i costums, en sobresurt el ball de la dansada (una mena de jota), que és la dansa típica de la comarca. Però a més, es segueixen realitzant els actes  típics més antics i tradicionals que mantenen viva la identitat d'aquests pobles.

A tots els municipis i trobareu festes i fires destacables; La festa de la Mel (Arnes), les festes i fires del vi (Batea, Gandesa),la festa de l’oli (Bot i la Fatarella) , Dolça tardor (Horta de Sant Joan), Pinellart (Pinell de Brai), la festa de l’aiguardent (Prat de Comte) i la festa de l-ametlla ¿La Pobla de Massaluca? reblen el calendari d’esdeveniments variats als nostres municipis.

Les manifestacions culturals son ben vives i constatables a la Terra Alta. Grups de teatre,  grups de jota, bandes de música, grallers, geganters, etc. impregnen la comarca d’un ambient cultural que enriqueix la convivència i afavoreix l’acolliment de la gent.


Patrimoni:

La història ha deixat arreu de les nostres terres multitud d'elements que van des de l'època dels ibers fins als nostres dies i ens mostren l’esplendor que en temps passats van assolir aquests indrets.  Els poblats ibèrics de Batea, Caseres i Gandesa, les restes del castell d’Algars al municipi de Batea, i la torre del prior a Horta de Sant Joan. L'arquitectura religiosa, edificis romànics i gòtics entre els que destaquen l’església de sant Miquel de Batea;  l’església Parroquial de Sant Andreu de la Fatarella; l’església Arxípestral de l’Assumpció de Gandesa; l’església Parroquial de Sant Llorenç a Vilalba dels Arcs o el Convent de la Mare de Déu dels Àngels, o de Sant Salvador a Horta de Sant Joan .

De l'arquitectura civil en sobresurten els antics palaus renaixentistes d’Arnes i Horta de Sant Joan i cases senyorials com la casa de la comanda situada a Horta. Cal destacar també els cellers cooperatius modernistes de Cèsar Martinell situats a Gandesa i Pinell de Brai coneguts com a catedrals del vi.


Economia:

La Terra Alta és una comarca bàsicament agrícola, amb una reduïda activitat extractiva i industrial.

El camp és la base econòmica de la Terra Alta. Només el 42% de la seva superfície és conreada. Pot semblar poc, però cal tenir present que la meitat meridional és un territori muntanyós, amb vessant abruptes, on es fa difícil treure un bon rendiment de la terra. Hi ha molt poc regadiu, només l'1,5% del total conreat, on es planten hortalisses, patates i fruita dolça (préssecs).

El secà és dominat per la vinya (15.000 ha), el 43% del total de secà. Aquesta vinya un vi de qualitat i de graduació alta.

Segueix en importància l'ametller (6.770 ha), que s'ha estès els darrers anys, en substitució de l'olivera, la qual només ocupa (4.870 ha). L'olivera va sofrir una forta davallada, sobretot després de les glaçades de 1956. L'avellana també s'ha estès darrerament, en especial a la Fatarella.

A la Terra Alta hi ha poca indústria, la més destacada és la de l'elaboració del vi, fet especialment a les cooperatives. El 1918 es construí l'edifici de la cooperativa de Pinell de Brai i l'any següent el de Gandesa, les dues foren obra de l'arquitecte modernista Cèsar Martinell. A la de Pinell hi ha uns interessants frescs decoratius fets per Xavier Nogués.

El vi tradicional de la Terra Alta és blanc brisat i d'alta graduació. És un vi protegit amb la denominació d'origen Terra Alta, i és elaborat per les cooperatives de Vilalba dels Arcs, Gandesa i Batea. A Gandesa hi ha altres cellers que elaboren vi de gran qualitat.

D'altres indústries són la dels materials per a la construcció (materials refractaris del Pinell de Brai), de la confecció i arts gràfiques (Gandesa).


Rutes d'interès:

Ruta de la Pau. La Terra Alta va ser escenari d'un dels episodis més dramàtics de la guerra civil espanyola, la Batalla de l'Ebre. La Ruta de la Pau és un homenatge a la pau, alhora que un camí per a senderistes que es trobaran amb uns paratges en els quals, després de seixanta anys, regna el silenci.

El recorregut uneix els llocs que van tenir rellevància en la Batalla de l'Ebre. Discorre per Gandesa, La Fontcalda, Prat de Comte, Bot, Coll del Moro, Vilalba dels Arcs, La Fatarella i Corbera.

En Corbera d’Ebre hom pot contemplar l'antic poble destruït on, entre les ruïnes dels seus carrers, s'ha disposat un conjunt format per 28 obres anomenat "L'Abecedari de la llibertat" amb missatges de gran càrrega simbòlica.

La Via Verda. És una proposta turística, cultural i esportiva, que utilitza una part del traçat de l'antic ferrocarril que unia Tortosa i Pobla de Híjar.

L'itinerari de 23 km., creua paratges gairebé verges, en els quals és possible gaudir de la tranquil·litat i el silenci en plena naturalesa.

Pot fer-se a peu, amb bicicleta o a cavall, i és apte també per a persones en cadira de rodes.

La comarca també disposa d'una de dotzena de rutes amb bicicleta ben condicionades.


Gastronomia:

En la Terra Alta trobem plats característics de la cuina catalana d'interior com el conill amb allioli, els caragols saltejats o la perdiu a la caçadora.

Altres especialitats són també pròpies de la comarca com el senglar i la cabra salvatge.

D'igual forma que en altres comarques de les Terres de l'Ebre i del País Valencià, en alguns pobles es menja la “clotxa”, mitja fogassa de pa buidada de molla i emplenada amb tomàquets rostits i arengades a la brasa, un bon raig d'oli del país i tapada de nou amb la molla sobrant.

Disposa també de molts altres menjars d'exquisida degustació, aprofitant els excel·lents productes del camp, com les avellanes, i bones carns.

Les postres a base de pastes amb mel, empanades i ametllats, tot ben regat amb el vi de la terra: vi blanc, mistela, vi ranci o el apreciat licor aiguardent  elaborat a Horta de Sant Joan.

Vins D.O. Terra Alta. Els vins de la Denominació d'Origen Terra Alta són vins d'alta graduació, tenint els blancs un bon cos, igual que els negres. Els vins rancis són principalment blancs generosos.

Oli amb D.O.P Terra Alta. La Denominació d'Origen Protegida Terra Alta garanteix un oli d'oliva verge extra límpid i transparent, de color groguenc i majoritàriament de la varietat Empeltre, amb alguna participació d’Arbequina i Farga.


Hi trobem els següents municipis. Arnes, Batea, Bot, Caseres, Corbera d'Ebre, El Pinell de Brai, Gandesa, Horta de Sant Joan, La Fatarella, La Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Villalba dels Arcs.


Informació extreta de www.vegueries.com/; http://www.terra-alta.org/; http://ca.wikipedia.org/.

Video de la Terra Alta de la sèrie de TV3 "Catalunya des de l'aire".


Gentilici ........:  Terraltenc, terraltenca.

Frases Fetes.:

Per figueres, Maella, per a rovellons, lo Port i per a xiques boniques: les de Prat de Comte i Bot. (Dit a Bot).

A Batea el parellada: que és un vi que no emborratxa; a Gandesa fan bon vi de moscatell i garnatxa.

Corbera, la foradada; Gandesa, la flor del món; les costes de la Fontcalda per mi ben planes són.

Per cireres, la Torre; per rovellons, lo Port, i per xiques guapes Gandesa, Corbera i Bot.


🔰     🔰      Punxeu aquí sota, sobre el municipi desitjat, per veure el resum que hem fet       🔰     🔰