MONTSIÀ
El Montsià, amb capital a la ciutat d'Amposta, és la comarca més meridional del principat de Catalunya. Pertany a la província de Tarragona i forma part de l'àmbit territorial de les Terres de l'Ebre.
Els límits de la comarca es corresponen pel sud amb la comarca del Baix Maestrat, del País Valencià delimitat pel riu Sénia. A l'oest limita amb la comarca del Matarranya, de l'Aragó, i els ports de Beseit. En aquest mateix punt comença el llindar amb la comarca del Baix Ebre, al nord, delimitat pel riu Ebre. Per l'est, ressegueix tota la costa litoral, per l'illa de Buda, l'Aluet i l'istme del Trabucador, la punta de la Banya i la costa interior de la badia dels Alfacs fins a la desembocadura del Sénia, a Sòl-de-Riu (Alcanar).
La comarca està formada per dotze municipis. El seu relleu es caracteritza pel domini gairebé absolut de les planes: el sector occidental és constituït per una àmplia plana decantada vers l'Ebre i encerclada per les muntanyes dels ports de Beseit, el riu Sénia i la serra del Montsià i la serra de Godall; el sector oriental forma part de les terres baixes al·luvials del delta del riu Ebre.
Va ser decretada com a comarca el 1936 per la Generalitat, però va tenir escassa vigència a causa dels resultats de la Guerra Civil. No va ser fins al 1979 que, amb el nou estatut d'autonomia, es torna a considerar com a tal. El 1990 es va incorporar el municipi de Sant Jaume d'Enveja a la comarca.
La varietat i riquesa geogràfica natural de la comarca; el creixement del turisme rural i d’aventura, juntament amb la rica i variada oferta gastronòmica dels productes de la terra, és el sector que es perfila com a principal dinamitzador socioeconòmic.
En la comarca trobem paisatges i àmbits geogràfics diferenciats que fan que aquest territori tingui una gran diversitat i sigui un lloc únic a Europa, paisatges i ecosistemes com els que s’integren aquí: la mar Mediterrània, el delta de l’Ebre, el riu Ebre, una plana mediterrània, la serralada del Montsià i la muntanya dels Ports. Menció a banda han de tenir els dos parcs naturals que estan presents a la comarca: el del Delta de l’Ebre i el dels Ports.
Aquesta varietat geogràfica es tradueix també en una riquesa cultural i de costums. Estan força arrelades les festes majors i d’altres celebracions tradicionals amb forta participació popular (fires, quinquennals, carnavals, passió, gegants, bandes musicals, corals, balls típics, romiatges a les ermites, festes religioses i de barris, festes al riu i ofrenes al mar). Diferents pobles i cultures han deixat la seva empremta al Montsià, els quals configuren el patrimoni històricocultural. Entre d’altres atractius s’hi troben les pintures rupestres prehistòriques d’art llevantí i el castell d’Ulldecona, el poblat ibèric de la Moleta del Remei i l’església de Sant Miquel d’Alcanar, el castell Hospitaler i la torre de la Carrova d’Amposta i la torre de la Galera, entre d’altres. Aquesta diversitat de paisatge i patrimoni ens ofereix moltes possibilitats de recorreguts per conèixer, descobrir i gaudir d’aquesta comarca.
Hi trobem els següents municipis. Alcanar, Amposta que es la capital, Freginals, la Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, la Sénia i Ulldecona.
Informació extreta de http://www.turismedia.com/, http://ca.wikipedia.org/.
Video del Montsià de la sèrie de TV3 "Catalunya des de l'aire".
Gentilici ........:Montsianenc, montsianenca